0 comments

​​LIVEVIDEO Desființarea Secției Speciale la votul deputațiilor/ Superimunitatea pentru magistrați și procurori se menține

by on 24 martie 2021
 

Deputații dezbat și votează miercuri proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Pentru Coaliție, desființarea SIIJ este o promisiune făcută alegătorilor dar care vine la pachet cu un compromis. La presiunile UDMR și cu susținerea PNL și USR, proiectul de lege a suferit modficări printr-un amendament care prevede că magistraţii pot fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM. Prevederea oferă superimunitate magistrațiilor și procurorilor, fapt contestat de mai multe asociații din branșă.


Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban a declarat în urmă cu o zi că “obiectivul fundamental” este desființarea SIIJ și că se va menține amendamentul controversat. “CSM (…) este o instituţie care are abilitatea şi competenţele constituţionale să poată să ia decizi obiective în această privinţă”, a declarat Orban.

PSD s-a opus dezbaterii proiectului de lege privind desființarea SIIJ și a anunțat că îl va contesta la Curtea Constituțională.

Reamintim că în interiorul Coaliției, UDMR a condiționat votul în Parlament pentru desființarea SIIJ.Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că și liberalii ar fi susținut aceaste modificări. Astfel, UDMR și-a asumat în Coaliție și a cerut ca magistraţii să fie trimiși în judecată doar cu avizul CSM iar dosarele care vizează magistrați acuzați de infracțiuni de corupție să fie instrumentate de DNA, indiferent de valoarea prejudiciului.

În acest context, Comisia Juridică din Camera Deputaților a adoptat în urmă cu o săptămână cu amendamente proiectul legii privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şi preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, au părăsit nemulțumiți lucrările Comisiei juridice, învocând că “discuțiile sunt politizate”.

De precizat este că UDMR nu și-a asumat modificările cerute iar la dezbaterile comisiei reprezentantul Minoritățiilor a fost cel care depus amendamentele care modifică proiectul de lege inițiat de Guvern.

Astfel, conform modificărilor aduse proiectului în comisie, judecătorii și procurorii vor putea fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea,în caz de infracțiune flagrantă, judecătorii și procurorii pot fi reținuți și supuși percheziției potrivit legii, Secția pentru judecători sau, după caz, Secția pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reținerea sau percheziția.”

Dosarele care vizează magistrați acuzați de infracțiuni de corupție vor fi instrumentate de DNA, indiferent de valoarea prejudiciului.

O parte dintre magistrați și procurori și-au exprimat dezacordul față de modificările aduse de deputații juriști.

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție consideră avizul CSM pentru trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor, așa cum au decis deputații juriști, reprezintă „un privilegiu inadmisibil” și poate fi considerat „ o garanţie a impunităţii magistraţilor”.

Camera Deputațiilor este primul for în dezbaterea proiectului, în acest caz, Senatul va adopta forma finală.