0 comments

​Alexandra Pirici aduce „Leaking Territories” la Festivalul Block Universe din Londra

by on 22 mai 2019
 

Ȋn perioada 22-28 mai 2019, Imperial War Museum din centrul Londrei găzduiește, în premieră britanică, acțiunea performativă continuă a cunoscutei artiste Alexandra Pirici, intitulat “Leaking Territories”. Realizat în colaborare cu șase dansatori – Boar Beniamin, Rolando Matsangos, Luisa Saraiva, Fang-Yu Shen, Susanne Griem și Pia Wagner -, proiectul este prezentat în cadrul Festivalului Block Universe, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Institutului Goethe.

Creat pentru expoziția decenială de artă Skulptur Projekte Münster / Munster Sculpture Projects 2017, “Leaking Territories” are ca punct de plecare clădirea istorică a primăriei din Münster unde, în 1684, a fost semnat Tratatul de Pace de la Westphalia, moment decisiv pentru aplicarea soluțiilor diplomatice în contextul unor conflicte majore și pentru introducerea unor concepte cheie pentru dreptul internațional modern, precum suveranitatea statală.

Prezentată în spațiul generos de la ultimul etaj al Muzeului, lucrarea Alexandrei Pirici re-imaginează conceptul de teritoriu în relație cu locul, corpul și identitatea, remediind evenimente politice existente prin intermediul trupurilor și imaginând unele noi.

Alexandra Pirici (n. 1982), licenţiată în coregrafie şi artele spectacolului, este o artistă polivalentă, a cărei creaţie acoperă şi alătură medii şi domenii diverse: performance, dans, film, muzică, sculptură, intervenţii în spaţiul public. Lucrările sale au fost prezentate, printre altele, la Pavilionul României de la cea de-a 55-a ediție a Bienalei de la Veneția (2013), Centrul Pompidou din Paris (2015), Tate Modern, Londra (2016), New Museum, New York (2018), ediția a 9-a a Bienalei de la Berlin (2016), Muzeul Național Rus din Sankt Petersburg (2017), Muzeul de Artă Modernă de la Varșovia (2015) și Muzeul Ludwig din Köln (2016). Explorând istoria și funcția gesturilor în arta vizuală și în cultura populară, Alexandra Pirici regizează acțiuni complexe aflate în desfășurare și medii performative care îmbină dansul, sculptura, cuvântul și muzica.

Aflat la cea de-a cincea ediție, Block Universe este recunoscut drept unul din cele mai importante festivaluri londoneze în domeniul artelor spectacolului, care prezintă lucrări originale ce îmbină artele vizuale, dansul și muzica contemporană. De la lansarea sa în 2015 și până în prezent, Festivalul a prezentat 52 de producții, dintre care 25 de lucrări nou comisionate și 11 premiere internaționale, informeaza ICR Londra.