0 comments

​LIVETEXT CEx la PSD. Dăncilă nu vrea amânarea Congresului: “Deciziile luate sunt decizii luate”/ Oprișan: Nu suntem răzgândaci

by on 13 iunie 2019
 

Pesediștii s-au reunit joi în ședința Comitetului Executiv pentru a stabilii detaliile organizării congresului din 29 iunie. Pe ordinea de zi oficială se află modificarea statutului PSD, neoficial însă social-democrații ar putea discuta și despre o eventuală amânare a alegerii conducerii PSD dar și despre o remaniere extinsă a Guvernului. Surse social-democrate au declarat pentru Hotnews.ro înaintea ședinței că Paul Stănescu intenționează să redeschidă subiectul amânării alegerii conducerii PSD. Șansele sunt reduse având în vedere că la ultima ședință CEX decizia a fost luată cu o largă majoritate de voturi. De asemenea, aceleași surse susțin că este posibil să se discute subiectul unei remanierii extinse sau o reorganizare a Guvernului înainte de vacanța parlamentară.

11:50 Negoiță, întrebat despre o echipă Dăncilă-Oprișan-Bădălău: „Un coșmar”

11:20 Dumitru Buzatu: Amânarea Congresului PSD tine doar de plenul CEx. Vom vedea care sunt opiniile

11:11 Vicepreședintele PSD Marian Oprișan a declarat că nu este de acord cu o eventuală amânare a ședinței Congresului PSD “Nu există asta (să nu fie ales președinte PSD -n.r.). Nu există nicio posibilitate pentru că PSD e un partid extrem de serios, aplecat asupra problemelor românilor. Noi dacă am luat o decizie în CEx, o vom respecta. Eu nu aș fi de acord (cu amânarea Congresului -n.r.), că nu suntem răzgândaci, să ne culcăm seara cu o decizie și să ne trezim dimineața cu altă decizie, este aberant. În toată lumea civilizată, când îți pleacă șeful partidului sau ți-l arestează, se fac alegeri și se alege președintele”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, înaintea ședinței Comitetului Executiv PSD.

11:05 Premierul Viorica Dăncilă, președinte interimar al PSD, a respins categoric varianta amânării congresului social-democraților programat pentru 29 iunie, subliniind că o decizie în acest sens a fost luată deja într-o ședință a Comitetului Executiv Național.

“Nu, categoric nu. S-a luat o decizie în Comitetul Executiv, deciziile luate sunt decizii luate, deci ele nu se modifică sub nicio formă. Un partid serios este un partid care-şi respectă deciziile”, a declarat Viorica Dăncilă, joi, înainte de CExN al PSD, întrebată dacă congresul va fi amânat.

Precizările vin în contextul în care Paul Stănescu și-a dorit un Congres de alegeri mult mai târziu. Surse social-democrate au declara pentru HotNews.ro că Paul Stănescu și apropiații săi vor să forțeze schimbarea deciziei. Mai exact, aceștia vor să propună amânarea alegerii conducerii PSD și să introducă pe ordinea de zi a congresului din 29 iunie stabilirea candidatului pentru prezidențiale. Alături de Stănescu pentru această propunere sunt și Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu, liderul PSD Maramureș Gabriel Zetea.

Social democrații se reunesc joi, în cea de-a treia ședință a Comitetului Executiv din ultima lună, pentru a stabili detaliile privind organizarea congresului pentru alegerea unui nou președinte. Liderii PSD se pregătesc să modifice statutul partidului dar și programul de guvernare. În altă ordine de idei, după anunțul Vioricăi Dăncilă de a candida la președinția partidului, social-democrații urmează ca la congresul din 29 iunie să legitimiteze actuala conducere care își va asuma rezultatul alegerilor prezidenţiale în toamnă.

Liderii Comitetului Executiv vor decide componența comisiilor interne care se vor ocupa de modificarea statutului, a programului de guvernare dar și identificarea candidatului pentru alegerile prezidențiale. Este vorba de trei comisii: cea de modificare a statutului care va fi condusă de Florin Iordache; comisia care face programul de guvernare și va fi condusă de Marian Oprișan și comisia care se va ocupa de candidatul la prezidențiale condusă de de Mihai Fifor.

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că se va modifica în statutul partidului modul de alegere a conducerii PSD. Mai exact, să fie eliminată prevederea prin care președintele de partid este ales de toți membrii PSD (așa cum a fost ales Liviu Dragnea în martie 2018) și să se revină la modalitatea de alegere prin votul reprezentanților (delegațiilor) organizațiilor PSD.

O altă prevedere care va fi introdusă în regulamentul intern al PSD este modul în care se stabilesc numărul delegațiilor la congres. Astfel, fiecare organizație PSD va avea un număr de delegați raportat la numărul de membrii pe care îi are.

Potrivit surselor citate, la congresul din 29 iunie se vor alege doar președintele PSD, președintele executiv și secretarul general, iar vicepreședinții pe regiunii vor rămâne în funcții. Practic, componența Biroului Politic va fi modificată doar parțial.

În ceea ce privește competiția pentru șefia partidului, Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul săptămânii, că dorește să intre în cursă. De altfel, președintele interimar al PSD a schițat câteva criterii pe care ar trebui ca viitorul lider să le îndeplinească.

Pentru funcția de președinte executiv al PSD este interesat Niculae Bădălău iar Rodica Nassar dorește să candideze pentru un mandat plin de secretar general al PSD. Marian Oprișan își dorește să fie mult mai activ și implicat în partid. Reaminitim că este propus ca președinte al comisiei de elaborare a programului de guvernare.