0 comments

​LIVEVIDEO Parlamentul reia dezbaterile bugetului de stat pe 2021 / Se așteaptă votul final

by on 2 martie 2021
 

UPDATE 10.15 Ședința de plen a început. Se dezbat amendamentele la anexa bugetului ministerului Dezvoltării

În plenul reunit se va dezbate şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat și este programat şi votul final pe cele două proiecte.

Ședința se anunță a fi una tensionată urmând a fi dezbătute bugetele și anexele ministerului Dezvoltării dar și al ministerului Muncii. PSD va încerca să blocheze o anexa (întrodusă la bugetul de stat pe ultima sută de metri) care prevede alocarea a 380 milioane lei pentru inestițiile din administrația locală.

După cinci zile de dezbateri parlamentare coaliția PNL, USR-PLUS și UDMR a reușit să mențină proiectul bugetului de stat în varianta venită de la Guvern, fără nicio modificare în plus. Amendamentele PSD și AUR au fost respinse de majoriatatea parlamentară pe bandă rulantă iar opoziția a încercat fără rezultat să boicoteze lucrările invocând chichițe pe procedură.

Cu o zi în urmă ședinţa de plen a Camerei Deputaţilor şi Senatului nu a fost lipsită de incidente, parlamentarii PSD au boicotat discursul premierului Florin Cîțu și au încercat să retrimită proiectul înapoi la comisiile de specialitate.

Deputații și senatorii au continuat dezbaterile până târziu în noapte iar ședinţa plenului reunit a fost suspendată, în noaptea de luni spre marţi, la ora 2,00.

Deputaţilor şi Senatul, reunite în şedinţă comună, au început, luni, la ora 16,00, dezbaterile pe proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021.

Comisiile de buget-finanţe reunite au finalizat, sâmbătă, rapoartele asupra celor două proiecte. Un număr de peste 3.500 de amendamente, depuse de PSD şi AUR, au fost respinse, iar proiectul bugetului de stat şi proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat au trecut în comisii în forma transmisă de Guvern.

Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 173,700 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 326,407 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 261,050 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 87,349 miliarde lei, potrivit Agerpres.

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere de 4,31% prevăzută pentru anul 2021.

Conform proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetul aferent sistemului public de pensii se stabileşte la venituri în sumă de 90,08 miliarde lei, şi identic la cheltuieli, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 283,325 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 140,395 milioane lei, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 142,93 milioane lei.