0 comments

​VIDEO Consiliul Național al PSD a dat undă verde negocierilor cu PNL și UDMR. Ce condiții pun social-democrații / Grindeanu: Cîțu nu va fi premier într-un guvern din care PSD face parte

by on 8 noiembrie 2021
 

Consiliul Național al PSD a votat, luni, în unanimitate, să demareze negocierile pentru formarea unui guvern cu PNL-UDMR şi minorităţi. De asemenea, social-democraţii au o serie de condiții- măsuri pe care vor să le introducă în viitorul program de guvernare. PSD și PNL au avut o întâlnire în urma căreia s-a convenit că fiecare formaţiune va merge în forurile de conducere pentru a decide dacă vor o astfel de coaliţie de guvernare.

Sorin Grindeanu i-a transmis și un mesaj lui Florin Cîțu: nu va fi premier într-un guvern din care PSD va face parte. El i-a amintit liderului PNL a fost demis printr-o moțiune de cenzură depusă de social-democrați. Grindeanu nu a exclus totuși ca viitorul prim-ministru să fie un liberal.

„Știți că noi am inițiat și am votat o moțiune de cenzură prin care Florin Cîțu a plecat din funcția de premier. E un lucru de la care nu facem rabat. Florin Cîțu nu poate să mai fie premier într-un guvern în care are în componență PSD. Noi am sancționat deja capacitatea dlui Cîțu de a conduce un guvern. PSD consideră că etapa Florin Cîțu premier a fost depășită de ceva vreme”, a declarat Grindeanu.

Prim-vicepreședintele PSD a explicat că pentru negocierile dintre PSD, PNL și UDMR se vor forma patru comisii iar într-una dintre acestea se va discuta despre revizuirea Constituției.

Întrebat de jurnalițti dacă s-a discutat depre modificarea Constituției care să prevadă schimbarea formei de guvernământ și trecerea de la republică semi-prezidențială la republica parlamentară, Sorin Grindeanu a spus: „Nu s-a discutat astăzi nici o secundă despre așa ceva. S-a discutat că România are nevoie de o reașezare din punct de vedere constituțional (…) E normal să avem o discuție să vedem dacă această Constituție mai corespunde exigențelor României de azi”.

Lista condițiilor PSD neoficială și oficială:

  • creșterea numărului de ministere în Guvern de la 18 câte sunt în prezent la 20

  • 10 ministere pentru PSD printre care Finanțe, Sănătate, Muncă, secretariatul general al Guvernului

  • modificarea Constituției de la republică semi-prezidenţială la republică parlamentară
  • testare extinsă și vaccinare
  • aducerea în prima linie a specialiștilor în sănătate
  • indexarea de la 1 decembrie a pensiilor cu 11%
  • Creșterea salariului minim în două trepte de anul viitor
  • asigurarea subvenției la gicacalorie la un nivel echilibrat astfel încât să se asigure aceiași ponderea avută în luna decembrie 202
  • asigurarea prin toate mjloacele desfășurării cursurilor în regim fizic, testarea elevilor
  • descentralizarea reală a deciziilor privind închiderea școlilor – la nivel Consiliului de Administrație ale ȘcolilorArticolul se actualizează