0 comments

24 de ani de la izbucnirea conflictului din Transnistria

by on 2 martie 2021
 

În urmă cu 24 de ani, pe 2 martie începea „oficial” războiul moldo-rus de pe Nistru, deşi primele ciocniri între voluntarii Republicii Moldova şi armata a 14-a Rusiei avuseseră loc încă de la finele anului 1991. La 24 de ani distanţă de la acest episod sângeros, umbra conflictului secesionist dăinuie asupra foştilor combatanţi.

Mai mulți combatanți în război și rude ale acestora, Maria Roibu, directorul Liceului Teoretic ,,Alexandru cel Bun” din Tighina, Alexei Paluţă, preşedintele Asociaţiei Tighina, membra componentă a Platformei Unioniste Acţiunea 2012, Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga” din Tiraspol, alături de Raisa Pădurean, directorul adjunct al liceului românesc de la Tiraspol şi elevi ai şcolii româneşti din Tighina au participat la slujba de pomenire a eroilor români basarabeni şi au adresat tuturor un îndemn la neuitare, potrivit infoprut.

Conflictul din Transnistria sau Războiul din Transnistria (denumit uneori și Războiul moldo-rus)[8][9][10] a fost un conflict militar, iar actualmente este un conflict politic între Republica Moldova și autoproclamata „Republică Moldovenească Nistreană” cu privire la exercitarea controlului asupra raioanelor Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Rîbnița, Slobozia și orașul Tiraspol, aflate pe malul stâng al râului Nistru și orașul Tighina, aflat pe malul drept al aceluiași râu.

Conflictul politic a început în anul 1990, imediat după proclamarea independenței așa-zisei „Republicii Moldovenești Nistrene”, fază latentă a acestuia desfășurându-se până în prezent.