0 comments

91T pe Cauciucuri – Ce INSEAMNA acest marcaj ?

by on 29 martie 2021
 

91T pe Cauciucuri – Ce INSEAMNA acest marcaj ? Indicele de VITEZA & Indicele de SARCINA. Daca doresti sa afli viteza maxima cu care poti circula cu masina ta este necesar sa citesti semnele aflate pe flancurile anvelopelor.

Daca doresti sa cunosti viteza maxima cu care poti circula cu masina ta este necesar sa citesti semnele aflate pe flancurile anvelopelor. Interpretarea a ce inseamna indicele de viteza se traduce prin viteza maxima cu care poate rula un anumit set de anvelope, transportand cel mult sarcina maxima imprimata pe sectiunea laterala a anvelopei.

Pentru a face cea mai buna alegere, este indicat sa cunosti semnificatia fiecarui indice de viteza in parte. De aceea, iti prezentam in cele ce urmeaza cateva informatii despre principalii parametri de viteza ca sa iti fie mai usor sa il identifici pe cel care se potriveste masinii tale.

Fiecare set de anvelope achizitionate are scris pe flancuri cele doua inscriptii care fac referire la indicele de sarcina respectiv cel pentru viteza maxima, indicatii pe care orice proprietar de anvelope ar trebui sa le cunoasca inainte de achizitionare si folosire. Acesti parametri trebuie sa corespunda cu cerintele conducatorului auto, inclusiv cu cele ale autovehiculului pe care urmeaza sa le foloseasca, fie ca vorbim de anvelope vara, anvelope all season sau anvelope iarna. Calitate si preturi bune la anvelope iarna  gasesti aici.

Este indicat sa cunoastem toate informatiile referitoare la anvelope auto inainte de achizitionare deoarece acestea reprezinta cele mai importante elemente ale masinii pe care o conducem, siguranta noastra depinzand in mod direct de acestea.

Indicele vitezei maxima al tuturor anvelopelor se exprima cu litere latine de la A la Z, aranjate in ordine alfabetica. A reprezinta cea mai mica valoare a vitezei in timp ce Z este cea mai mare. Indicele H ne spune despre anvelopa ca poate circula cu un maxim de 210 KM/H, el fiind singura exceptie avand in vedere ca nu isi are locul intre literele care corespund cu vitezele de 200 si 220 km/h.

190T se refera la autovehicule cu capacitate cilindrica mica si medie, autovehicule 4X4 sau autovehicule comerciale usoare.

Sa vedem deci – Ce inseamna 91T la cauciucuri ?

91 – este parametrul care indica sarcina maxima admisa (615KG)
T  – este parametrul care indica viteza maxima (190KM/h)

In cazul in care indicele de viteza al anvelopei este destinat unei viteze de 190km/h, iar coducatorul auto circula cu o viteza de 210km/h, exista un mare risc ca anvelopa respectiva sa cedeze datoriita vitezei ridicate, aceasta fiind mai mare decat cea pentru care a fost conceputa de catre producator.

Astfel, exista riscul ca anvelopa sa explodeze datorita unei viteze prea mari de rulare sau isi pot face aparitia unele galme datorita producerii unor rupturi pe flanc, ceea ce, in cele din urma, va duce la o explozie sau anvelopa se va uza mult mai repede decat in cazul folosirii in parametrii normali a acesteia.

Pe langa aceste riscuri de utilizare improprie, conducatorul auto care foloseste anvelope neconforme se supune si la riscuri contraventionale. In cazul unu control de rutina se va constata ca rulezi cu anvelope cu un indice de viteza mai redus decat cel omologat pentru autoturismul in cauza, risti sa iti pierzi talonul si sa primesti o amenda de circulatie.

Daca nu esti sigur de indicele de viteza recomandat pentru masina ta, apeleaza la un specialist autorizat al marcii de masina pe care o conduci. De cele mai multe ori exista o inscriptie pe stalpul de la portiere sau in torpedoul masinii unde sunt mentionate dimensiunile anvelopelor recomandate, parametrii care tin de viteza si de greutate  dar si presiunea maxima recomandata astfel incat sa nu apara niciun fel de problema. Mai multe despre acest subiect afla de aici.