0 comments

Adata Spectrix D80 16GB 3600MHz – Memorie RAM RGB, răcită cu lichid „din fabrică”!

by on 27 iunie 2018
 

ADATA nu încetează să ne surprindă cu produsele lansate în ultima vreme! Recent am văzut la ei o pereche de căști pentru gaming foarte bine realizată, iar în cadrul CES de anul acesta am văzut și un concept de modul de memorie RAM, numit ADATA Jellyfish. Acești rami au depășit stadiul de concept și sunt disponibili pentru publicul larg sub numele de Spectrix D80.

Overclocker-ul KOVAN YANG împreună cu ADATA și MSI a reușit să obțină o frecvență de 5531MHz pe acești rami răciți pe azot, aproape cât recordul mondial care este de 5543MHz. Aceste module vin echipate, din fabrică, cu un sistem de răcire foarte interesant, bazat pe phase change cooling. În partea superioară, se poate observa un recipient care are la interior un lichid cu punct de evaporare la 50C; practic, acest lichid se evaporă apoi se transformă înapoi în lichid și tot așa, exact ca gazul din interiorul unui vapor-chamber sau unui heatpipe.

Spectrix D80 vine în variante de la 2666MHz până la 3600MHz, în opțiuni dual-channel și qaud-channel. Pe lângă sistemul de răcire implementat inteligent, ramii au un PCB în 10 straturi care facilitează overclock-ul.  Cipurile sunt SK Hynix, iar cele puse pe Spectrix D80 sunt selectate manual, cele mai bune de pe banda de producție.

Ramii sunt single sided, așadar avem cipuri doar pe o singură parte, deși regăsim radiatoare de aluminiu pe ambele părți. Pe partea cu cipurile se află încă un strat din aluminiu, mai gros, care este inserat direct în rezervorul cu lichid. Ramii cu frecvența mare sunt un avantaj pentru sistemele echipate cu AMD Ryzen, acestea deblocând practic potențialul acestor procesoare.

Kitul primit de noi în teste are frecvența de 3600MHz și capacitatea de 2x8GB. Pe lângă răcirea care arată foarte bine pe RAM, modulele vin și cu iluminare RGB care se poate controla direct din softul plăcii de bază, fără să mai conectați un cablu extra, lumina fiind controlată direct prin slotul de memorie.