0 comments

ALDE rămâne la guvernare, urmează remanierea executivului (surse)

by on 21 august 2019
 

Partidul lui Tăriceanu, ALDE, va rămâne la guvernare, au declarat surse politice pentru HotNews.ro, după o întâlnire între premierul Viorica Dăncilă și șeful Senatului care a avut loc miercuri la Vila Lac.

Potrivit surselor citate, în urma întâlnirii s-a decis să se meargă pe varianta remanierii Guvernului, și nu pe cea a restructurării.

Discuțiile dintre cei doi lideri ai Coaliției de guvernare, Dăncilă și Tăriceanu, au avut loc în contextul în care ALDE a amenințat cu ieșirea de la guvernare dacă premierul Dăncilă nu vine cu un nou program politic și cu o restructurare a Guvernului.

Reamintim că liderii Coaliției au avut luni programată o ședință la Vila Lac pentru a discuta despre colaborarea PSD-ALDE. Președintele PSD, Viorica Dăncilă a absentat de la întâlnire, invocând probleme de sănătate iar Călin Popescu Tăriceanu a fost nevoit să-și lase aghiotanții să discute cu Mihai Fifor și Eugen Teodorovici.

Dacă ALDE ar fi ieșit de la guvernare, PSD dispune în Parlament 208 voturi, insuficiente totuși pentru majoritatea de 233 de voturi. Pentru a menține guvernarea, social-democrații ar mai fi avut nevoie de 25 de voturi pe care, susțin surse din PSD, le puteau primi de la o parte dintre reprezentanții minorităților, altele decât cele maghiare. Minoritățile au 17 de voturi iar la acestea s-ar mai adăuga alte 10 voturi ale parlamentarilor independenți, cu care PSD era pregătit să negocieze. De asemenea parlamentarii PRO-România, controlați de fostul premier Mihai Tudose, ar fi putut da o mână de ajutor pesediștilor (așa cum au mai făcut-o când PSD a avut nevoie de ajutor la Camera Deputaților).

Reamintim că UDMR a anunțat public că nu negociază cu PSD pentru susținerea Guvernului. Dincolo de declarațile politice reprezentații UDMR sunt dispuși să negocieze, susțin sursele HotNews.ro