0 comments

Am facut build cu primele APU-uri RYZEN cu grafica VEGA: Ryzen 5 2400G

by on 8 februarie 2018
 

Un an a trecut de cand AMD a lansat pe piata noua serie de procesoare care urma sa le ofere din nou suprematia pe acest segment. Asa a si fost… mai bine de jumatate de an, pana cand Intel au lansat in graba serii noi de procesoare inainte de data stabilita initial, in plus au fost fortati de competitie sa ofere mai multe nuclee la un pret rezonabil pe procesoarele pentru home users.

Au reusit in acest mod sa egaleze sau chiar sa intreaca prima generatie de Ryzen in anumite situatii, dar iata ca Ryzen 2 isi face aparitia, de aceasta data si pentru inceput sub forma de APU. Astfel ne-am trezit cu o cutie imensa din partea AMD, care continea doua procesoare, un Ryzen 3 2200G si un Ryzen 5 2400G, o placa de baza mini ITX de la Gigabyte si un kit de 2x8GB RAM DDR4. Ne-am decis sa alcatuim un sistem, astfel pentru racire am utilizat cooler Cryorig H7,  ca sursa am ales un FSP RAIDER 2 de 650W, iar pentru stocare am avut noul SSD de la Samsung, 860EVO de 250GB. Am inceput evident cu montarea backplate-ului de la cooler. Din pacate sistemul este putin complicat si va recomandam sa instalati cooler-ul inainte de montarea placii in carcasa, mai ales daca aceasta nu are spatiu taiat in spate. Prinderea se bazeaza pe o punte intre procesor si cooler, iar sistemul de prindere cade daca nu este tinut din spate.

Dupa instalarea sistemului de prindere am montat procesorul, dupa care am utilizat pasta termoconductoare inclusa in pachetul cooler-ului. Pentru a putea prinde coolerul este nevoie sa scoateti ventilatorul de pe acesta, dar nu va faceti griji pentru ca el se poate instala inapoi cu usurinta. Deoarece avem oricum un opencase, am decis ca ventilatorul sa trimita fluxul de aer si catre memoria RAM. Memoria beneficieaza de radiatoare de aluminiu pentru o racire mai buna. Ramii sunt G.SKILL FlareX la o frecventa de 3200MHz cu latente de 14-14-14. Asadar un echilibru bun intre frecventa si latenta.

Placa de baza ne-a facut mici probleme la instalare, deoarece alimentarea pentru procesor este asezata intr-o pozitie greu accesibila. Sursa FSP RAIDER 2 de 650W nu are niciun stres cu load-ul acestui sistem. Aceasta este de dimensiuni mici, recomandata pentru build-uri compacte, dar cablurile sunt cam lungi. In cazul nostru insa, ele au fost perfecte, dar intr-o carcasa compacta nu stim cum vor incapea. Ryzen 5 2400G are o frecventa de 3.6GHz, patru nuclee si opt fire de executie. In Turbo acesta poate urca pana la 3.9GHz, dar cu coolerul pus de noi clar poate depasi 3.9GHz prin overclock manual.

Pe parte de procesare video Ryzen 5 2400G dispune de un GPU Vega 11 cu 704 shadere la o frecventa de 1250MHz. Din pacate nu putem vorbi despre rezultatele din jocuri decat dupa data de 12 Februarie, asadar va asteptam atunci pe zonait.tv pentru a vedea cat de bine se descurca noua generatie APU. Multumim pe aceasta cale celor de ls Shop4PC pentru coolerul pus la dispozitie.

Update: Dupa cateva ore de chin, si multe BSOD-uri din cauza placii de baza, am reusit totusi sa obtinem cateva rezultate in doua jocuri, GTA 5 si CS:GO. In GTA 5 pe rezolutie Full HD si detaliile pe normal am avut o medie de 69FPS-uri. In CS:GO pe server Public si noua harta Dust 2, cu detalii pe Low si rezolutie Full HD am avut o medie de 220FPS-uri.