0 comments

Ana Blandiana în dialog Gabriel Liiceanu despre volumul “Soră lume”

by on 2 martie 2021
 

Sunteti invitati marți, 2 martie, ora 19.30 la o întâlnire #live #online cu Ana Blandiana în dialog cu Gabriel Liiceanu despre Soră lume, volum publicat recent la Humanitas și devenit bestseller la scurt timp de la apariție.

„Dacă mi-ar cere cineva să spun numele unui singur sentiment pe care mi l-a trezit lumea prin care am trecut, aș răspunde fără ezitare compasiunea, despre care cu timpul am înțeles că este o treaptă a înțelegerii și o formă de cunoaștere. Dacă aș accepta că această carte este o carte de călătorii, atunci itinerarul acestora leagă între ele punctele de sprijin ale înțelesului și nefericirii lumii prin care am trecut, în timp ce – schimbându-se – acestea au devenit repere ale schimbării mele.

Într-un anume fel, această carte continuă Falsul tratat de manipulare. Așa cum aceea nu era o carte de memorii, deși era construită din fragmente de amintiri, aceasta nu este o carte de călătorii, deși capitolele ei descriu întâmplări din străinătate. Folosesc acest termen, străinătate, cu întreaga greutate pe care o avea înainte de ’89; în ultimii treizeci de ani, amestecul lumilor l-a erodat și l-a golit de conținut – nu numai prin dispariția frontierelor, ci și prin sentimentul de înstrăinare de acasă. Acest sentiment ciudat este mai apăsător azi decât în timpul dictaturii, pe care o simțeam ca pe o apăsare exterioară, nu lăuntrică, în profunzime, ca acum.

În Fals tratat de manipulare am încercat să compun din fragmente de amintiri un portret al țării. Acum este vorba despre lume.“ – ANA BLANDIANA

Evenimentul va fi difuzat live pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas și pe : https://bit.ly/Humanitas-YouTube. Înregistrarea audio va fi ulterior disponibilă pe : https://bit.ly/Humanitas-Soundcloud.