0 comments

Apple A14 devine oficial; Procesorul de pe iPhone 12 este unul de 5 nm, cu 6 nuclee – Mobilissimo.ro

by on 16 septembrie 2020
 

Apple a avut şi un anunţ legat de iPhone 12 la evenimentul de ieri, prezentând oficial procesorul Apple A14. Acesta este primul CPU pe arhitectură de 5 nm anunţat oficial pentru telefoanele mobile şi vine cu 6 nuclee. A fost inaugurat pe tableta iPad Air 4 şi avem detalii despre el mai jos.

Pe numele său complet Apple A14 Bionic, acest procesor aduce şi un GPU quad core şi în prezentarea oficială Apple a preferat să facă o comparaţie insolită. A comparat A14 cu A12 şi nu cu A13, citând un salt de performanţă de 40% şi un boost la grafică de 30%. Gurile rele zic că acest cipset nou ar aduce o creştere de performanţă de 17%, până la 20% şi un GPU cu 8% mai bun. Există şi avantajul adus de nouă arhitectură şi anume consumul redus şi spaţiul mai mic ocupat de CPU în interiorul terminalelor.

Apple A14 Bionic

Ca de obicei, Apple nu discută despre frecvențe, dar am remarcat că a promis 10 ore de autonomie pe iPad Air 4, adică fix cât oferea şi precedenta tabletă. Şi asta deşi tableta are o baterie de 28.6W , iar cea veche avea una de 30.8 Wh. Matematica ne arată că se consumă cu 8% mai puţin deci, dar nu judecăm prea devreme, pentru că sunt şi alte componente şi tehnologii la mijloc. Apple A14 vine cu 11.8 miliarde de tranzistori, cu 40% mai mulţi decât pe generaţia de 7 nm de cipuri.

Apple A14 Bionic

Va putea realiza 11 trilioane de operaţiuni pe secundă şi aduce un neural engine 16 core, vital pentru machine learning. Apple face şi o promisiune curajoasă: cipul este de 2 ori mai rapid decât cel mai popular laptop cu WIndows. Este şi de 3 ori mai rapid decât cea mai rapidă tabletă Android şi de 6 ori mai rapid decât cel mai rapid Chromebook.

Posibil să vedem o variantă derivată a acestui CPU şi pe noi MacBook-uri, acum că Apple a trecut la ARM.

Citeste stirea completa