0 comments

Apple ar fi renunţat la un plan de criptare a informaţiilor din contul de iCloud la cererea FBI-ului – Adevărul

by on 22 ianuarie 2020
 

Marile companii de tech şi agenţiile de securitate americane s-au găsit de foarte multe ori în tabere opuse în ceea ce priveşte securitatea şi criptarea informaţiilor utilizatorilor dispozitivelor inteligente.

Aceste divergenţe au reieşit din nou în spaţiul public săptămâna trecută, când procurorul general al SUA, William Barr, a cerut public celor de la Apple să deblocheze două iPhone-uri folosite de un ofiţer al Forţelor Aeriene Saudite care a ucis luna trecută trei americani la o bază navală din Pensacola, Florida.

Preşedintele american Donald Trump s-a alăturat şi el acestor cereri, acuzând compania din Cupertino că refuză să deblocheze telefoane folosite de ”ucigaşi, traficanţi de droguri şi alţi criminali violenţi”.

Apple a cedat, oferind backup-urile realizate de ofiţerul saudit în iCloud şi menţionând că refuză să recunoască faptul că ”nu ar fi oferit o asistenţă substanţială”.

La cuţite în lumina reflectoarelor, colaboratori în spatele cortinei

Chiar dacă în lumina publică Apple şi agenţiile americane par să fie la cuţite de multe ori, cele două au lucrat împreună în multe momente.

În urmă cu mai mult de doi ani, Apple a informat FBI că doreşte să ofere utilizatorilor săi criptare completă a datelor din telefon stocate în iCloud, conform unui număr de şase persoane, 4 din partea FBI şi două din partea Apple, care au vorbit cu Reuters.

Această iniţiativă era plănuită de gigantul american pentru a descuraja hackerii, însă ar fi însemnat şi că Apple nu ar mai fi o soluţie pentru a obţine toate datele utilizatorilor, astfel încât nu ar mai fi putut ajuta autorităţile în niciun fel, nici măcar sub un ordin emis de judecător.

Reprezentanţi ai FBI din partea diviziei de crime cibernetice au luat contactul cu Apple la aflarea acestei iniţiative, refuzând-o complet pe motiv că le-ar fi răpit cel mai eficient mijloc de a obţine dovezi împotriva suspecţilor care utilizează iPhone-uri. Compania din Cupertino ar fi fost convinsă şi a renunţat la proiect, care era cunoscut sub două nume de cod – Plesio şi KeyDrop.

Datele din iCloud, esenţiale pentru FBI

Această decizie ar fi uşurat foarte mult munca FBI-ului, care se bazează pe software de hacking pentru a exploata probleme de securitate şi obţine informaţii dintr-un smartphone. Această metodă necesită însă telefonul suspectului, astfel că nu poate fi utilizată constant, iar agenţia recurge în multe cazuri la sistemul de stocare iCloud.

În prima jumătate a anului trecut, Apple a primit cereri pentru a trimite date stocate în iCloud în 1.568 de cazuri, vizând aproximativ 6.000 de conturi. Compania spune că ar fi respectat aproximativ 90% din aceste cereri, un lucru care nu ar fi fost posibil dacă planul iniţial pentru criptare totală ar fi fost aplicat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste stirea completa