0 comments

Apple iPad împlineşte 10 ani astăzi; Iată momentul legendar când Steve Jobs a anunţat tableta (Video) – Mobilissimo.ro

by on 28 ianuarie 2020
 

Chiar dacă tabletele nu mai sunt atât de populare cum erau acum jumătate de deceniu, la debut păreau să fie PC killerul şi laptop killerul definitiv. Au fost cumpărate în cantităţi uriaşe, dar au avut un ciclu de viaţă extins mult față de smartphone-uri, care a cam omorât segmentul. Apple a dat uriaşul start al goanei după tablete prin primul iPad, care azi împlineşte de 10 ani. Pe 27 ianuarie 2010 Steve Jobs urca pe scena de la Yerba Buena Center pentru a prezenta prima tabletă Apple.

Ţin minte şi acum cât s-a speculat cu privire la numele tabletei, cu propuneri ca “iTablet” sau “iTab“. La debut tableta rula iPhone OS 3.2, deşi multă lume îşi dorea să vadă Mac OS pe device. Steve Jobs ne propunea o paradigmă diferită de a utiliza un terminal cu diagonală mare, în perioada în care micuţele laptop-uri cuceriseră pe toată lumea. La debut primul iPad rula peste 140.000 de aplicaţii din App Store şi formatul său dreptunghiular cu muchii groase avea să fie copiat de mulţi rivali.

Apple iPad

Tableta venea cu un ecran de 9.7 inch cu rezoluţie de 1024 x 768 pixeli, un procesor de 1 GHz şi 256 MB RAM. Steve Jobs vedea acest produs ca un intermediar între laptop şi smartphone, ceva între ele, dar în acelaşi timp superior pentru multitasking. L-a descris pe iPad ca “un terminal magic şi revoluţionar”, ideal pentru a naviga pe Internet, a citi şi scrie mailuri, a viziona fotografii, a privi clipuri, asculta muzica şi a te juca.

Modelele WiFi costau 499 dolari în SUA, iar cele cu WiFi şi 3G 629 dolari. Tableta nu avea cameră şi dacă mă uit peste dimensiunile sale, era un dispozitiv destul de gros la 13 mm în talie şi 680 grame în greutate. Faţă de un laptop din 2010 era uşor ca un fulg şi extrem de subţire. Ulterior Apple avea să ajungă să domine piaţa tabletelor, fără a lăsa sceptrul din mână nici măcar un trimestru.

Experţii în tehnologie au avut reacţii mixte la debutul tabletei, dar şi-au dat seama că software-ul e cheia aici şi nu neaparat hardware-ul. BBC a criticat totuşi mediul închis, specific Apple. 300.000 de iPad-uri au fost vândute în prima zi de disponibilitate şi 1 milion de unităţi în prima lună.

Între iPad 1 şi iPad 2 s-a ajuns la 15 milioane de unităţi, un succes răsunător şi peste toate tabletele combinate de la lansarea lui iPad până la iPad 2. Pot să spun doar atât ca o concluzie: Apple nu doar a inventat tableta aşa cum o cunoaştem, ci i-a dat şi câte un ghes în ultimii ani când părea gata să moară segmentul la fiecare 6 luni.

Citeste stirea completa