0 comments

Apple poate fi dat în judecată pe motiv de monopol – Zona IT

by on 14 mai 2019
 

Google a tot fost acuzat în ultima vreme de apucături monopolistice la modul în care se folosește de Android, primind chiar o amendă mare in acest motiv. Dar competiția sa nu este iertată, iar în SUA pare să fi dat de ceva probleme.

Curtea Supremă de Justiție a proclamat, ca urmare a unui vot de 5 la 4, că Apple poate fi dat în judecată pentru exercitarea unui monopol asupra pieței de aplicații pentru ecosistemul iOS. Compania tot este acuzată de monopol de 8 ani de zile, dar încercările de a da Apple în judecată s-au tot împotmolit, fiind pus mereu sub semnul întrebării meritul unei astfel de acțiuni. Acum, cea mai înaltă curte din SUA și-a exprimat foarte clar opinia despre situație, și ca urmare orice fel de acțiune în instanță împotriva Apple poate continua.

Pentru cea mai mare parte din public, faptul că ecosistemul Apple este o „grădină închisă” nu este tocmai o noutate, fiind considerat chiar unul din atuurile pieței de aplicații pentru iPhone și iPad. Dar, în același timp, faptul că doar Apple poate să vândă aplicații de iOS și percepe o taxă de 30% de la producătorii aplicațiilor, ce apoi se regăsește în prețul plătit de clienți, este considerată o tactică anti-competitivă pentru care compania poate fi dată în judecată. Aceasta este opinia celor care tocmai asta încearcă să facă, precum și a Curții Supreme de Justiție a SUA.

Compania se apără susținând că prețurile sunt stabilite de către producători, iar clienții cumpără aplicații de la aceștia, nu de la Apple în sine. Apărarea nu a funcționat în acest caz și probabil va avea probleme pe viitor.

Părțile implicate în acțiunea de a da Apple în judecată sunt determinate să meargă mai departe cu acest efort, sperând să recupereze miliarde de dolari pentru cei care consideră că au fost supra-taxați atunci când au cumpărat o aplicație de pe App Store.

[Reuters]

Citeste stirea completa