0 comments

ARM anunță noile nuclee Cortex-X1 și Cortex-A78 dar și soluția GPU Mali-G78 ce va sosi pe telefoanele din 2021 – Mobilissimo.ro

by on 27 mai 2020
 

Fix la un an distanță de la introducerea nucleelor Cortex-A77 pe piață iată că cei de la ARM anunță astăzi lansarea unor noi nuclee menite pentru telefoanele anului 2021. Avem o variantă upgrade Cortex-A78 pentru modelul de nuclee de anul trecut, dar și nucleele ARM Cortex-X1 creat pentru performanță desăvârșită. Avem și un nou GPU intitulat Mali-G78 despre care aflați detalii în rândurile de mai jos.

ARM Cortex-A78

Aflați în primul rând faptul aceste nuclee sunt utilizate de către producători de cipset-uri precum Qualcomm, Huawei sau Samsung pentru a crea design-uri SoC care ajung pe telefoane, tablete, ba chiar și laptop-uri mai nou. Avem soluții precum Snapdragon 865 care utilizează versiuni custom ARM Cortex-A77 și Cortex-A77 pentru procesorul său Kryo, în timp ce Samsung Exynos 990 folosește nuclee A76 și A55 alături de un GPU Mali-G77.

ARM Cortex-A78

Revenind la noutăți, ARM declară că nucleele Cortex-A78 sunt fără îndoială cele mai eficiente din seria Cortex-A destinate utilizării în zona mobilă, oferind și o creștere de 20% la “performanța susținută”, comparativ cu nucleele A77 de anul trecut. Această creștere ar urma să livreze o eficiență mai bună în cazul consumului 5G. De asemenea, procesoarele cu asemenea nuclee vor fi pregătite pentru dispozitivele mari consumatoare de energie precum pliabile sau terminale cu display-uri mari, multiple.

ARM Cortex-A78

Avem și noile nuclee Cortex-X1 care face parte dintr-un program custom pentru partenerii ARM prin care se poate crea un CPU Cortex pentru a îndeplini nevoile specifice care sunt peste ce oferă A78. Creșterea de performanță în comparația X1 vs. A77 este de până la 30%. Cât despre noul GPU Mali-G78, acesta suportă până la 24 nuclee, iar potrivit ARM creșterea în materie de performanță grafică este de 25% față de Mali-G77.

Există și varianta mid-range Mali-G68 menită să livreze din performanța și îmbunătățirile aduse lui Mali-G78 într-un pachet mai accesibil. 

Citeste stirea completa