0 comments

Asphalt 9 Legends Review – Un joc bun, dar sufocat de loot boxes si microtranzacții

by on 4 august 2018
 

Asphalt 9 Legends a fost lansat oficial saptamana trecuta pe Android si iOS. Acest joc a avut parte de o lansare inceata, anuntarea acestui titlu fiind facuta in luna Februarie, asadar aproape jumatate de an a fost necesar pentru a se materializa. Recunoastem ca am asteptat cu nerabdare acest titlu, mai ales ca suntem fani inca de pe vremea cand acest joc era unul Java si venea preinstalat pe telefoane. De aproape 15 ani este aceasta serie pe piata, iar producatorul Gameloft ne promite ca Legends va fi un adevarat succesor a lui Airborn. Oare sa fie asa? Ramane de vazut.

Asphalt 9 Legends are nevoie de 1.5GB spatiu de stocare, fie ca folositi Android sau iOS, sau 1.8GB daca folositi Windows 10. Da, jocul este disponibil si pe PC in Windows Store. Pentru inceput trebuie sa va mentionam ca daca sunteti fani ai seriei NFS si va plac povestile de acolo, s-ar putesa ca acest joc sa nu va placa. Asphalt 9 Legends este axat pe curse, nu pe o anumita poveste, asadar nu vom vedea o telenovela lacrimogena plictisitoare, cu sau fara sens, care sa va manance timpul cu tone de cutscenes. Asphalt 9 Legends inseamna curse, curse si iar curse, in mod single sau multiplayer, scopul fiind upgrade-ul masinilor si deblocarea lor prin colectionarea de „blueprints”. Nu va trebui mereu sa iesiti pe locul 1 la finalul fiecarei curse, dar evident asa este recomandat daca vrei sa castigi cat mai multi bani.

Pentru diversificarea gameplay-ului exista mai multe tipuri de curse, astfel nu va veti plictisi. Ne-am jucat cateva ore fara intrerupere si nu am reusit sa ne plictisim, existand tot timpul cate ceva de facut. Am testat jocul pe un iPhone 8 Plus, iar acesta merge impecabil, nivelul de optimizare fiind unul foarte bun. Din pacate lipseste optiunea de video quality, asa cum este disponibila pe Android si din pacate se observa lipsa unui Anti-Aliasing. Nu e ca si cum telefonul nu ar fi capabil sa ruzele jocul la o grafica de calitate mai buna.

Actiunea din joc se desfasoara in diverse locatii de pe glob, din Cairo, unde va intreceti pe langa piramide, pana in Himalaya, unde forjati masina prin zapada. Exista locatii si din America sau Asia, acestea schimbandu-se la fiecare cursa, astfel avem un mix de locatii vizuale si circuite diversificate care nu ne permit sa ne plictisim. La inceput am fost putin dezamagiti de partea de control. Acum este disponibila o optiune noua numita Touch Drive. Aceasta optiune transforma controlul intr-unul cu decizii in care trebuie sa faceti swipe, ca in Temple Run. Pe ecran apar doua sau trei optini, iar cu swipe la stanga sau la drepata alegeti pe unde sa mearga masina, in rest aceasta tinandu-si directia in mod automat. Pe ecran ramanand doua butoane, unul pentru a initia un drift si cel pentru NOS. Avem disponibile si optiunile de control clasice Tap to Steer si Tilt to Steer. Optiunea Tap to Steer pare putin mai ciudata decat la Asphalt 8, masinile raspunzand mai greu la comenzi.

Inca un aspect la care difera fata de Asphalt 8, este modul de achizitie a masinilor noi. Noi am preferat sa facem upgrade la masina existenta, in loc sa cumparam cate o masina separata pentru fiecare cursa, asta doar daca o cursa necesita o masina specifica din anumita clasa. Acum deblocarea masiniilor se bazeaza pe colectionarea de blueprints, asemanator cu procedeul din NFS No Limits. Evident, pentru a debloca mai repede o masina puteti apela la loot boxes, adica sa bagati bani reali in joc. Cei de la Gameloft pare ca au fost morti de foame cand au realizat acest joc, el bazandu-se mult pe aceste cutii si microtranzactii. Cu fiecare pornire a jocului suntem bombardati cu oferte de achizitie a anumitor pachete, care ne ofera in game cash si diverse blueprints si piese pentru masini. Aceste microtranzactii variaza de la 10LEI pana la 500LEI.

Nu ne-a placut nici modul in care Asphalt 9 nu functioneaza decat daca sunteti conectati la internet. Gameloft ar fi trebuit sa gaseasca o alta modalitate de implementare a functiei antifradua, nu sa te oblige sa ai tot timpul net. Dar cel mai probabil tot va aparea o varianta hackuita pe Android, care va va permite sa cumparati orice in joc fara sa mai dati bani reali. Putem spune ca unele firme in unele cazuri isi merita aceasta soarta, ca lumea sa nu mai investeasca bani, deoarece in ultima vreme au exagerat cu aceste microtranzatii. Dar pana la urma utilizatorii sunt de vina, nu cei care fac jocuri si totusi… Per total jocul este ok, merita incercat si cel mai probabil in urmatorul an va primi masini si moduri noi de joc.