0 comments

ASUS NovaGo (TP370QL) Review – Un laptop cu procesor de telefon si 22 de ore autonomie!

by on 24 ianuarie 2018
 

Putem spune ca este un vis devenit realitate, ceva ce pana nu demult a creat controverse in lumea tech, unde Intel si AMD au domnit nestanjeniti decenii de-a randul.

Prin urmare acum avem la dispozitie primul laptop din lume care utilizeaza un procesor de telefon si sistemul de operare Windows 10 Pro. Ideea de a utiliza un procesor care in mod normal se gaseste pe telefon intr-un  laptop era pana acum subiect tabu, doar pe forumuri si in discutii triviale, la o bere, insa odata cu cresterea puterii de calcul a acestor mici cipuri, in conditiile in care consumul de curent este mult redus chiar fata de procesor economic produs de catre Intel sau AMD, asta a atras direct atentia celor de la Microsoft si a producatoriilor de laptopuri.

Astfel ASUS NovaGo (TP370QL) este primul hibrid 2 in 1 care apare pe piata cu un procesor Snapdragon 835. In acest moment avem la dispozitie un dispozitiv doar pentru testare, care inca nu este finalizat, dar ne ofera posibilitetea sa „gustam” putin din ce poate face un Snapdragon 835 care are in spate un sistem de operare mai versatil decat Android.

Mentionam inca de acum ca nu am reusit din pacate sa testam jocuri, deoarece inca nu sunt compatibile cu placa video integrata, adica Adreno 540. NovaGo se poate transforma si intr-o tableta veritabila, nu trebuie decat sa intoarceti ecranul si gata. Acesta este echipat si cu touch, care functioneaza foarte bine. Ecranul are rezolutie Full HD si o diagonala de 13.3 inch,dimensiunea fiind una echilibrata si perfecta pentru a lucra pe el in calatorii. Culorile sunt redate foarte bine, dar am fi preferat o sticla mai mata, aceasta fiind cam lucioasa iar luminiile din ambient pot deranja la vedere. In interior alaturi de Snapdragon 835 avem si un modem extrem de performant, Snapdragon X16 LTE, capabil de viteze gigabit pentru download. Nu trebuie decat sa introduceti o cartela SIM in laptop si astfel veti avea internet oriunde pe un dispozitiv de lucru veritabil. Datorita instalarii procesorului intr-un dispozitiv mai mare decat un telefon, acesta beneficieaza si de o racire mai buna, chair daca aceasta nu este activa, ci doar un heatpipe mare, dar suficient pentru a raci procesorul si de asemena pentru a permite un boost pana la frecventa de 2.6GHz, de la 2.2GHz.

Consumul de curent redus ne poate oferi pana la 22 de ore in utilizare. Nova Go vine in varianta cu 4/6/8GB RAM DDR4 respectiv 64/128/256GB UFS 2.0 pentru stocare. Pretul pentru varianta cea mai ieftina se estimeaza la 599$ iar cel de varf va fi 799$, in functie de tara. Modelul testat de noi este cel de mijloc cu 6GB RAM si 128GB pentru stocare. Am instalat Photoshop si Lightroom, cinebench, gpuz si cpuz, chiar si cateva jocuri precum Dota 2 si CS GO. Din pacate programele precum cpuz si gpuz nu au functionat, acestea neavand update pentru acest tip de procesor si placa video, cinebench la fel, nu recunoaste placa video, nici Unigine, desi am incercat varainta noua si una veche, CS GO la fel, a refuzat sa porneasca, Dota 2 a reusit sa porneasca in modul Dx9, in Vulkan si restul a refuzat, dar chiar si in Dx9 nu este jucabil, avand lag si diverse glitchuri vizuale.

In ultimul moment ne-a venit ideea sa instalam un joc vechi, asadar am bagat NFS Undercover, nu cel mai grozav joc, dar spre surprinderea noastra acesta a functionat! Chiar daca mai sacadeaza, jocul merge la rezolutie 1080p. Interesant si probabil ca jocuri la fel de vechi functioneaza fara probleme daca nu sunt intensive din punct de vedere grafic, cum ar fi Age Of Empires 2. Per total ne incanta faptul ca cineva incearca sa intre pe piata de procesoare cu un procesor de mobil; poate concurenta va mai lasa la preturi 🙂