0 comments

Austria zice PAS la acordul global al ONU privind migratia

by on 31 octombrie 2018
 

austria, migratia

Uniunea Europeana are probleme cu tot mai multe tari din Europa. Dupa Ungaria si Polonia, a venit randul Austriei, care a facut astazi un anunt surprinzator.

Austria va urma exemplul SUA si al Ungariei, care s-au retras din acordul global al Natiunilor Unite privind migratia, a anuntat miercuri agentia de presa austriaca APA, citata de Reuters.

„Pactul global pentru o migratie sigura, ordonata si reglementata” a fost aprobat in luna iulie de toate cele 193 de state membre ale ONU cu exceptia SUA, tara care s-a retras anul trecut.

Ungaria a anuntat deja ca nu va ratifica acest pact. Polonia, care impreuna cu Ungaria a intrat intr-o disputa cu Comisia Europeana in legatura cu sistemul UE de redistribuire a solicitantilor de azil pe baza unor cote obligatorii, a anuntat ca ia in calcul o decizie similara.

„Austria nu va adera la Pactul ONU privind migratia”, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz, care conduce un guvern de coalitie din care face parte si Partidul Libertatii, de extrema-dreapta.

„Consideram ca unele puncte ale Pactului privind migratia sunt extrem de critice, precum mixul intre cautarea de protectie si migratia economica”, a adaugat Kurz, argumentand ca migrantii salvati in Marea Mediterana nu ar trebui sa fie adusi direct in Europa.

Pactul ONU are ca scop sa faca din migratie un proces sigur si ordonat si trateaza probleme cum sunt modalitatile de a proteja persoanele care migreaza, integrarea migrantilor in noile tari-gazda si returnarea migrantilor in tarile de origine.

Austria nu va trimite un emisar la ceremonia de semnare a documentului, care va avea loc in orasul marocan Marrakech in luna decembrie, si se va abtine de la votul in acest dosar in Adunarea Generala a ONU de anul viitor, potrivit proiectului de decizie ce va fi adoptata miercuri, 31 octombrie, in sedinta saptamanala a guvernului de la Viena.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz si vicecancelarul Heinz-Christian Strache si-au exprimat in aceasta luna temerile fata de Pactul ONU asupra migratiei, sustinand ca acest document va limita suveranitatea Austriei.

„Opinia guvernului este in special ca din acest pact nu rezulta sau nu poate rezulta niciun drept al omului la migratie. Nu poate exista nicio diluare a migratiei legale si ilegale, asa cum ne temem ca ar putea rezulta din acest pact. Suveranitatea Austriei trebuie sa fie mentinuta tot timpul”, mentioneaza proiectul de decizie al executivului de la Viena. AGERPRES