0 comments

Barna: Ne dorim să ajungem săptămâna viitoare la plen comun şi să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor

by on 2 februarie 2021
 

Vicepremierul Dan Barna a declarat, marți, că se doreşte o abordare „raţională” în cazul pensiilor speciale, iar în săptămânile următoare Coaliţia majoritară doreşte convocarea unei şedinţe comune ale celor două Camere având ca obiectiv eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

„E adevărat, poziţia noastră, consecventă, este că ar trebui ca toate pensiile speciale să fie desfiinţate, aceasta este, însă, o abordare nerealistă. S-a încercat şi anul trecut, de câteva ori, perfect teatral de către vechiul Parlament, ştiindu-se clar că iniţiativa e neconstituţională. Abordarea noastră este cea raţională şi pragmatic realizabilă. Respectiv, pensiile speciale ale parlamentarilor, ne dorim ca în următoarele săptămâni (…), săptămâna aceasta, săptămâna viitoare să ajungem la plen comun şi să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că asta se poate face, nu are probleme de constituţionalitate. E foarte clar, modificăm Regulamentul parlamentarilor şi lucrurile devin foarte clare”, a declarat Dan Barna, marţi, la Digi 24.

El a adăugat că se va încerca şi eliminarea pensiilor speciale pentru primari.

„În egală măsură vorbim şi de pensiile speciale pentru primari, care au fost prorogate încă un an. Anul acesta intenţionăm şi vom modifica Codul Administrativ, astfel încât să abrogăm (…) prevederea respectivă, să fie foarte clar că nu există un beneficiu al calităţii de primar îndreptăţirea la pensie specială. Contributivitatea e un criteriu suficient”, a afirmat Barna.

El s-a referit şi la celelalte categorii de pensii speciale.

„Pentru celelalte categorii de pensii speciale abordarea noastră este de a avea iniţiative legislative distincte pentru pensiile de serviciu, pentru pensiile speciale de la Curtea de Conturi, pentru fiecare categorie în parte, astfel încât să nu mai intrăm în clenciul pe care Curtea Constituţională l-a punctat foarte clar, în care, datorită unui detaliu sau unei referinţe pentru o anumită categorie, toată iniţiativa să fie respinsă. Astfel încât, bucată cu bucată, fiecare categorie…unde se poate eliminarea, eliminarea, unde nu este posibilă eliminarea din considerentele menţionate de CCR, să venim cu o schemă de impozitare, 80%-90%, astfel încât lucrurile să fie foarte clare şi să revină acea echitate în societate”, a mai declarat Barna