0 comments

Monitor BenQ EW3270U – 32 de inch, 4K HDR și AMD FreeSync în 2700 de lei!

by on 4 mai 2018
 

BenQ EW3270U este o opțiune bună și accesibilă pentru cei care caută un monitor cu diagonală mare, pentru lucrul acasă și pentru urmărirea de conținut media.

„Da, mai mare este intotdeauna mai bine. Hai sa luam in calcul urmatorul scenariu, pe care il practic cu succes de cateva saptamani. Vreau sa mai lucrez si de acasa, unde clar n-o sa pun doua monitoare pe masa. Si atunci pun unul singur care sa indeplineasca mai multe de functii. Daca editez, am un spatiu de lucru cat pe doua monitoare, pentru ca am 32 de inch si rezolutie 4K. Asta inseamna ca in loc sa distribui softul de doua displayuri, gen pe unul interfata de lucru si pe celalalt binurile, bruturile sau alte programe complementare, pot sa am toate astea pe un singur ecran. Asta economiseste spatiu si nici nu ma incurc cu un numar dublu de cabluri. „

Panou display

Benq EW3270U dispune de un panou cu o diagonală de 32 inch, la rezoluție 4K. Panoul este de tip VA, acesta având un timp de răspuns de 4ms și o rată de refresh de 60Hz. Panoul VA are un contrast nativ de 3000:1 și o luminozitate de maxim 400 niți când activăm modul HDR. Recomandăm acest monitor inclusiv pentru editare video deoarece recunoaste 95% din spațiul de culoare cinematic DCI-P3. Funcția Eye Care este prezentă și ea pe acest monitor, iar acest lucru înseamnă că luminozitatea ecranului se ajustează în timp real, iar funcția Low Blue Light reduce lumina albastră care afectează vederea și obosește ochii; astfel, putem lucra mai mult timp fără a avea nevoie de ochelari de protecție si fără a ne obosi ochii.

Rezoluția 4K este excelentă pentru diagonala de 32 inch, scrisul este foarte clar iar conținutul foto și video arată destul de bine. Panoul pe 10 biți poate reda 100% spectrul Rec. 709, profil care este disponibil ca predefinit în setări, și oferă unghiuri de vizualizare de 178 de grade; așadar, culorile vor varia foarte puțin când urmăriți conținutul din alt punct decât centrul monitorului.

Funcții

În partea frontală, se regăsește butonul HDR, care activează și dezactivează rapid această funcție; de asemenea, de aici se poate porni și opri funcția Brightness Intelligence. Grație unui senzor inteligent, care detectează lumina ambientală, B.I+ ajustează în timp real temperatura de culoare și luminozitatea astfel încât ochii să nu obosească. În același timp, Brightness Intelligence+ detectează și intensitatea conținutului afișat și egalizează zonele întunecate și cele iluminate, păstrând în același timp detaliile și claritatea imaginiilor afișate.

Chiar dacă setați luminozitatea la minim, Brightness Intelligence+ ajustează color hue și saturația, pentru a obține un rezultat afișat cât mai aproape de realitate. În acest mod, gradientele de culori vor arăta mult mai bine decât pe alte monitoare, iar vederea nu va fi afectată. Brightness Intelligence+ controlează și funcția flicker free și low blue light. Funcția Flickerfree elimină disconfortul creat de lumina monitorului, care este controlată prin impulsuri sau Pulse Width Modulation. Low Blue light aplică un filtru de imagine care reduce lumina albastră, astfel nu veți mai avea insomnii create de acest spectru de culoare, imaginea rezultată fiind una caldă, care nu deranjează ochii.

„Am luat monitorul asta acasa pentru ca nu este un „one trick pony”. Am mai multe dispozitive conectate la el. Imi leg laptopul de la munca pe un displayport cu Type C si dau drumul la treaba. Mai am un chromecast pe HDMI, pentru ca acasa e pe baza de munca mai putina si mai multe seriale si filme. Iar aici mi-a rezervat cateva surprize de proportii: un buton si hop, ai posibilitatea sa vezi continut HDR. Nu vei folosi chestia asta prea des, pentru ca nu ai destul continut, dar e fain sa stii ca o ai acolo. Si mai este treaba cu eye-care: nu ma multumesc sa ma uit la un episod doua. Daca ma uit, ma uit la un sezon, iar displayul se ajusteaza dupa lumina din camera, filtreaza lumina albastra, face el cumva sa te tina priponit in fata lui.”

Meniu și control

Meniul este simplu de utilizat, acesta fiind intuitiv și cu posibilitatea de a accesa rapid profilele de culoare pentru HDR, Low Blue Light, Game, Photo, sRGB, Rec. 709 și ECO. În modul Low Blue Light,  avem la dispoziție modurile Multimedia, Web surfing, Office și Reading.

Pentru control avem la dispoziție butoane aflate sub ecran. Din punct de vedere al conectivității, există o mufă jack de 3.5mm, un HDMI 1.4, un USB Type C și un DisplayPort. Piciorul monitorului permite doar înclinarea sa pe față și pe spate, de la -5 grade la 20 grade.

„Meniul este… simplu, dar nu simplist. Butoane usor accesibile, de pe care poti schimba modurile si setarile cum vrei. Am descoperit pana si un mod pentru jocuri… ah, si apropo de jocuri: are inclusiv AMD free sync daca ai o placa video AMD. Tragem linie? Nu rupe pe foto-video si grafica, precum modelele dedicate chiar ale aceluiasi producator, dar se descurca decent. Nu rupe nici pe gaming, dar se tine bine, la un nivel neasteptat de ridicat. Exceleaza la partea de vizionare de filme. Cumva ai tot ce-ti trebuie, adica face bine sau foarte bine, cele mai multe dintre chestiile pe care in principiu le fac doar monitoarele dedicate. Si la bani e bine, cel putin pentru un display cat un stadion si la rezolutie 4K.”

Monitorul este poziționat în gama medie de preț, acesta fiind disponibil la raft la 2700LEI. În concluzie, BenQ EW3270U este un monitor destinat utilizării diversificate, de la lucru office acasă si urmărirea de conținut multimedia, până la editare de poze și clipuri. BenQ nu uită de gameri, iar  EW3270U suporta și AMD FreeSync; așadar, un monitor de nota 10, bun la toate.