0 comments

BenQ EX3501R – Un monitor gigant, curbat, cu 100Hz refresh rate!

by on 6 iunie 2018
 

BenQ și-a actualizat toată gama de monitoare cu modele noi care suportă HDR. Tehnologia HDR presupune un interval dinamic mai mare, oferind astfel utilizatorului o rată de contrast crescută și culori mult mai vii.

BenQ EX3501R este un monitor foarte interesant din mai multe puncte de vedere, acesta fiind practic un all-rounder. El are suport pentru HDR, este curbat, are rezoluție mare, suportă AMD FreeSync, are diagonală de 35 inch și o rată de refresh de 100Hz.

 

Panoul este de tip VA și are un format de 21:9, astfel conținutul video arată cinematic. Evident, un monitor de 35 inch ultra wide curbat nu este ieftin, acest model având un preț în jurul sumei de 3700LEI, dar nici cele de la competitori nu sunt mai ieftine.  Pentru diagonala de 35 inch, găsești variante mai ieftine în oferta competiției, dar acestea au rezoluție mai mică și nu suportă toate funcțiile oferite de către EX3501R.

BenQ EX3501R nu este un monitor de gaming, acesta fiind încadrat de către producător în categoria ‘video enjoyment monitor’; însă, datorită celor 100Hz și a funcției AMD FreeSync, nu ne oprește nimeni să îl folosim și pentru gaming. De asemenea, avem un timp de răspuns de 4ms. După cum spuneam, acest monitor este bun la toate. Standul este din metal și ne permite ajustare pe verticală până la 60mm și înclinarea de la -5 grade până la 20 de grade. Asamblarea nu necesită scule, fiind necesară doar atașarea standului de panou.  Marginea care înconjoară ecranul nu este cea mai subțire de pe piață, dar nu este nici foarte groasă, astfel că putem realiza cu ușurință un set-up multi-monitor. Din păcate, nu am avut la dispoziție încă două astfel de monitoare pentru a crea ceva imersiv, dar ne putem imagina cum ar arăta.

Marginea inferioară a monitorului este puțin mai groasă decât la alți producători, deoarece aici regăsim butoanele de navigare, iar în partea centrală avem senzorii pentru funcția Brightness Intelligence Plus. Acești senzori detectează luminozitatea din cameră și ajustează în timp real monitorul, astfel încât să nu vă obosească ochii.  Dacă doriți, puteți opri această funcție și puteți realiza manual setările, după preferințe.

Monitorul beneficiază de o conectivitate vastă: două porturi HDMI, un DisplayPort, un USB Type C și două USB 3.0; plus încă o conexiune pentru legătura cu PC-ul.

Cu o diagonală de 35 inch și un aspect ultra wide, acest monitor face o treabă bună în acoperirea câmpului vizual și crează o experiență imersivă când vă jucați sau când urmăriți conținut video. Curbura este destul de pronunțată, iar acest lucru definește și distanța recomandată, de 1.8m față de monitor, pentru a beneficia de imersiunea maximă.  Am testat monitorul pe un sistem PC, dar și cu un player Bluray, unde am vizionat Planet Earth 2 în 4K HDR.

Experiența pe Windows 10 este una destul de slabă, din cauza sistemului de operare care suferă la capitolul HDR, iar cei de la Microsoft ar trebui să repare această problemă cât mai repede. În schimb, pe playerul Bluray nu am întâmpinat probleme. Imaginea arată impecabil, iar claritatea este foarte bună. Din meniu putem schimba profilul de culoare, iar aici găsim HDR, Photo sau sRGB, pentru cei care vor să prelucreze imagini. Profilurile HDR și sRGB arată cel mai bine, cel Photo având temperatura de culoare cam rece și, prin urmare, o tentă cam pronunțată de albastru.

Per total, ne-a plăcut acest monitor și ne bucură faptul că avem pe piață monitoare bune, atât la multimedia, dar și pe partea de gaming, adică un produs pentru toate gusturile.