0 comments

CAT S61 Review: Cu acest telefon ultra-rezistent măsori temperatura, distanța sau toxicitatea aerului!

by on 6 iunie 2018
 

După doi ani de zile, în sfârșit a sosit! Despre succesorul lui CAT S60 este vorba. CAT S61 reprezintă în acest moment vârful de gamă din portofoliul acestui producător.

CAT S61 este un telefon special, chiar unic pe piață. El poate fi utilizat nu doar ca un simplu telefon, ci este, de fapt, un dispozitiv complex pentru profesioniști. Dacă S60 era dedicat celor care lucrează ca pompieri, polițiști, constructori sau salvatori montani, CÂT S61 își extinde și mai mult utilitatea, având acum la dispoziție și mai mulți senzori și o cameră termică FLIR îmbunătățită. Dar până să ajungem la specificații, să vedem ce schimbări avem pe partea de design.

 

Spatele este acum realizat dintr-o bucată, nu mai avem acel tray pentru SIM și card, ele fiind mutate pe lateral. Spatele este acum acoperit cu o suprafață cauciucată care oferă o priză excelentă și o rezistență mai mare la zgârieturi. În partea de sus, regăsim senzorul pentru camera FLIR și camera normală, iar în partea inferioară avem un senzor nou, mai exact un punct laser cu care putem măsura distanțe de până la 10 metri.

Camera FLIR a primit un upgrade major, în comparație cu cea de pe S60. Softul este acum mult mai bine realizat și avem opțiuni noi, precum posibilitatea de a face live direct pe Facebook.  Contrastul a fost și el îmbunătățit, la fel și citirea temperaturii, care este acum de la -20C până la 400C. Rezoluția a fost îmbunătățită și ea, de la VGA la HD. Din aplicație aveți posibilitatea de a filma sau de a realiza fotografii cu harta termică. De asemenea, camera poate fi utilizată pentru a vedea câtă căldură pierde o clădire, având opțiunea de a seta mai multe puncte de măsurare pe ecran; astfel, puteți alege un punct de măsurare în interior și altul la exterior. Tot din aplicație, sunt disponibile mai multe moduri de afișare a hărții termice. Aplicația este acum mai ușor de utilizat și răspunde mai bine la comenzi. Utilizând camera termică, putem detecta cu ușurință ce obiecte generează căldură într-o cameră. De exemplu, acum că este vara și punem în funcțiune aerul condiționat, putem observa dacă prelungitorul în care este introdus acesta se încinge și astfel, putem evita o problemă. Așadar, CAT S61 este foarte util și pentru electricieni, deoarece poate detecta circuitele care se supra-încălzesc.

Camera principală a fost și ea îmbunătățită, aceasta având acum un senzor de 16MP și focalizare cu phase detection. Aplicația camerei este una simplă și rapidă, nu avem foarte multe setări la dispoziție, dar avem control pentru funcția HDR, filtre și posibilitatea de a regla nivelul ISO. Pozele au o calitate bună, peste media pieței, acestea fiind mai clare în comparație cu cele realizate cu S60. Pe spate, am menționat că se regăsește un senzor laser pentru măsurarea distanțelor. Acesta beneficiază de o aplicație separată care, de asemenea, este ușor de utilizat. Odată pornită aplicația, pornește și senzorul laser; aveți însă grijă să nu îl îndreptați către ochii oamenilor sau a animalelor, deoarece poate afecta vederea. Aplicația detectează automat punctul laser, el fiind de culoare roșie și, odată ce faceți poza, telefonul poate determina distanța până la punctul de interes. Din păcate, măsurarea nu are loc în timp real, dar poate pe viitor vom avea parte și de Augumented Reality pe acest telefon.

Pe partea laterală dreaptă regăsim un buton de power care poate fi indentificat ușor datorită striațiilor și, imediat sub el, se află butoanele de volum. Butoanele și miezul carcasei sunt din metal, la fel ca la modelul S60. Ca noutate, regăsim sub butoanele de volum un senzor care măsoară compușii chimici volatili din încăpere. Practic, acest senzor ne spune dacă aerul din camera în care ne aflăm este toxic sau nu. Avem, de asemenea, și o scală care ne este indică timpul pe care îl avem la dispoziție pentru a putea sta în încăperea respectivă fără să avem probleme la nivel respirator. Evident, dacă se ajunge la un nivel înalt de toxicitate, este recomandat să utilizați masca de protecție.  Cu aceeași aplicație putem măsura temperatura din cameră și umiditatea.

Pe partea stângă regăsim sloturile pentru cartelele SIM și cardul Micro SD. Telefonul este Dual SIM, dar dacă doriți să utilizați un card de memorie, trebuie să renunțați la cartela SIM, deoarece împart același slot. Oricum, telefonul integrează o memorie de 64GB; așadar, suficient de mare, zicem noi, pentru a instala inclusiv câteva jocuri. În ceea ce privește partea de conectică, și ea a fost îmbunătățită: acum avem încărcare pe USB Type C cu Quick Charge 4.0.

Pe partea frontală, regăsim iarăși câteva modificări majore. Ecranul este acum de o calitate net superioară, cu o diagonală mai mare, de 5.2 inch, cu un panou IPS cu rezoluție Full HD, care este protejat de o sticlă Gorilla Glass 5. Putem observa în partea inferioară a ecranului lipsa spațiului pentru difuzor și acele switchuri mici care îl făcea pe S60 rezistent la apă, până la o adâncime de 5 metri. De asemenea, butoanele sunt și ele schimbate. S61 încă păstrează standardul militar 810G și certificarea IP68, dar acesta nu mai rezistă decât la o adâncime de 3 metri în loc de 5. Totuși, este o adâncime respectabilă și asta.

CAT S61 este acum ceva mai gros, având 13mm în loc de 12.7mm. Da, diferența nu este mare, dar avem o baterie gigant de 4500mAh în loc de 3800mAh; așadar, autonomia este una pe măsură. Legat de autonomie, aceasta este îmbunătățită și grație sistemului de operare Android 8. Interfața de pe CAT S61 este cea stoc, dar evident cu câteva adăugiri, care fac posibilă utilizarea senzorilor extra.  De performanță se ocupă un procesor octa-core Snapdragon 630 care are alături 4GB RAM. Așadar, specificații bune, deși unii ar putea întreba de ce nu are Snapdragon 845 și 6GB sau 8GB RAM; dar scopul telefonului nu este să te joci pe el, ci să meargă fluid și, în același timp, să obții și o autonomie mare. Prin urmare, alegerea acestui procesor a fost gândită bine și, stați liniștiți că, și în aceste condiții, vă puteți juca fără probleme.

Toate aceste goodies nu vin ieftin: prețul lui CAT S61 este de 950Euro, ceea ce îl plasează în compania unor terminale de top gen iPhone X, Galaxy S9+ sau Huawei P20Pro. Dar să nu comparăm mere cu pere: ceea ce aduce S61 în acești bani nu prea are legătură cu funcțiile pentru care un flagship obișnuit se vinde la banii aceștia. Prețul său este în totalitate justificat de uneltele suplimentare pe care le pune la dispoziția unor categorii profesionale pentru care tool-urile acestea sunt vitale: măsurarea precisă a temperaturii, a distanțelor, a purității aerului sau rezistența la șocuri și condiții vitrege de utilizare.

În concluzie, CAT S61 ne-a plăcut maxim și nu prea avem ce să reproșăm acestui telefon: are rezistență, autonomie mare, performanță și o mulțime de tool-uri utile pentru diferite profesii. Telefon de nota 10!