0 comments

CAT S61 Review – Un telefon ultra-rezistent cu nenumărate întrebuințări!

by on 15 septembrie 2018
 

CAT S61 este un telefon unic pe piata si poate fi considerat cu usurinta o alta unealta indispensabila pentru constructori. La vremea lui, modelul CAT S60 era un telefon dedicat celor care lucreaza in special ca pompieri, salvatori montani sau politisti, dar si celor din constructii datorita rezistentei crescute la impact. Insa CAT S61 este util in mai multe domenii gratie noilor senzori imbunatatiti, dar si functiilor cu care vine la pachet.

CAT S61 beneficieaza acum o camera termica FLIR imbunatatita. Aceasta a primit un upgrade major in comparatie cu cea de pe CAT S60, dar avem si doi ani diferenta intre telefoane, asadar era de asteptat. Noua camera dispune de un soft actualizat care are mai putin lag si care acum suporta realizarea de clipuri live direct pe Facebook. Contrastul camerei a fost imbunatatit, iar citirea temperaturii are acum o plaja mult mai larga de masurare, de la -20C pana la +400C. Rezolutia camerei este acum HD in loc de VGA. Din aplicatie puteam de asemenea filma sau putem realiza fotografii cu harta termica. Avem acces la mai multe moduri de afisare a hartii termice, iar comenziile sunt mai simplu de accesat. Utilizand camera termica putem depista cu usurinta un obiect care generaaza caldura sau care este rece. De exemplu putem verifica prizele in care sunt introduse multi consumatori, si astfel putem evita necazurile, CAT S61 detectand firele si prizele care se supraincalzesc.

Spatele telefonului a fost si el modificat, acesta fiind acum realizat dintr-o singura bucata, si nu mai avem acel tray pentru sim si card, ele fiind mutate pe lateral. Pe spate, sub camera FLIR, regasim acum un senzor nou cu raza laser, pentru masurarea distantelor de pana la 10m. Acesta beneficiază de o aplicație separată care, de asemenea, este ușor de utilizat. Odată pornită aplicația, pornește și senzorul laser. Aplicația detectează automat punctul laser, el fiind de culoare roșie și, odată ce faceți poza, telefonul poate determina distanța până la punctul de interes. Din păcate, măsurarea nu are loc în timp real, dar poate pe viitor vom avea parte și de Augumented Reality pe acest telefon.

Pe partea laterală dreaptă regăsim un buton de power care poate fi indentificat ușor datorită striațiilor și, imediat sub el, se află butoanele de volum. Butoanele și miezul carcasei sunt din metal, la fel ca la modelul S60.

Ca noutate, regăsim sub butoanele de volum un senzor care măsoară compușii chimici volatili din încăpere. Practic, acest senzor ne spune dacă aerul din camera în care ne aflăm este toxic sau nu. Avem de asemenea și o scală care ne este indică timpul pe care îl avem la dispoziție pentru a putea sta în încăperea respectivă fără să avem probleme la nivel respirator. Evident, dacă se ajunge la un nivel înalt de toxicitate, este recomandat să utilizați masca de protecție.  Cu aceeași aplicație putem măsura temperatura din cameră și umiditatea.

Camera principală a primit si ea un upgrade, aceasta având acum un senzor de 16MP și focalizare cu phase detection. Aplicația camerei este simplă și rapidă, nu avem foarte multe setări la dispoziție, dar avem control pentru funcția HDR, filtre și posibilitatea de a regla nivelul ISO. Pozele au o calitate bună, peste media pieței, acestea fiind mai clare în comparație cu cele realizate cu S60.

Pe partea frontală, regăsim iarăși câteva modificări majore. Ecranul este acum de o calitate net superioară, cu o diagonală mai mare, de 5.2 inch, cu un panou IPS la rezoluție Full HD, protejat de o sticlă Gorilla Glass 5. Putem observa în partea inferioară a ecranului lipsa spațiului pentru difuzor și a acelor mici switchuri care îl făceau pe S60 rezistent la apă până la o adâncime de 5 metri. Butoanele de home, back si multitask au fost și ele schimbate.

CAT S61 încă păstrează standardul militar 810G și certificarea IP68, dar acesta nu mai rezistă decât pana la o adâncime de 3 metri în loc de 5. Totuși, este o adâncime respectabilă și asta. Telefonul este acum ceva mai gros, având 13mm în loc de 12.7mm. Da, diferența nu este mare, dar avem o baterie gigant de 4500mAh în loc de 3800mAh; așadar, autonomia este una pe măsură. Legat de autonomie, aceasta este îmbunătățită și grație sistemului de operare Android 8. Interfața de pe CAT S61 este cea stoc, dar evident cu câteva adăugiri, care fac posibilă utilizarea senzorilor extra.

Pe partea stângă regăsim sloturile pentru cartelele SIM și cardul Micro SD. Telefonul este Dual SIM, dar dacă doriți să utilizați un card de memorie, trebuie să renunțați la o cartela SIM, deoarece împart același slot. Oricum, telefonul integrează o memorie de 64GB; așadar, suficient de mare, zicem noi, pentru a instala inclusiv câteva jocuri. În ceea ce privește partea de conectică, și ea a fost îmbunătățită: acum avem încărcare pe USB Type C cu Quick Charge 4.0.

De performanță se ocupă un procesor octa-core Snapdragon 630 care are alături 4GB RAM. Așadar, specificații bune, deși unii ar putea întreba de ce nu are Snapdragon 845 și 6GB sau 8GB RAM; dar scopul telefonului nu este să te joci pe el, ci să meargă fluid și, în același timp, să obții o autonomie cat mai mare. Prin urmare, alegerea acestui procesor a fost gândită bine și chiar în aceste condiții, vă puteți juca fără probleme. Acest telefon vine la un pret de 950 euro si putem spune ca este unul foarte spectaculos.