0 comments

Chairless, scaunul pe care il porti pe corp si iti permite sa te asezi oricand, oriunde

by on 13 ianuarie 2019
 

chairless, scaun portabil

Proiectat de studioul elvetian Sapetti, Chairless este un cadru portabil care se transforma in scaun si ii permite purtatorului sa se aseze oriunde si oricand doreste.

Aceasta tehnologie uimitoare a fost conceputa in primul rand pentru mediile de lucru din fabrici si linii de asamblare automatizate, unde muncitorii trebuie sa stea in aceeasi pozitie perioade lungi de timp, iar montarea de scaune traditionale reprezinta un impediment major.

Chairless (care inseamna literalmente „fara scaun”) este un exoschelet care ii permite purtatorului sa se deplaseze liber, iar la nevoie se poate transforma intr-un suport pentru pozitia flexat, sezut sau ghemuit. Acest lucru ajuta semnificativ la reducerea tensiunii fizice pe care o resimt angajatii.

Pe termen lung, asta inseamna mai putine concedii medicale si cazuri de pensionare anticipata, pe caz de boala. Sapetti a proiectat scaunul Chairless pentru renumita companie elvetiana Noonee, cel mai mare furnizor mondial de dispozitive si ustensile ergonomice.

Marc Sapetti, fondatorul agentiei, afirma ca „folosind scaunul Chairless, angajatorii le asigura angajatilor medii de lucru ergonomice si rezolva anumite provocari legate de sanatate si siguranta la locul de munca”.

Cadrul scaunului este reglabil, ceea ce il face ideal pentru orice inaltime si circumferinta. De asemenea, poate fi montat in siguranta pe o mare varietate de tipuri de incaltaminte.

chairless, scaun portabil

Exoscheletul este construit din poliamida, un material usor si rezistent. Designerii au lucrat indeaproape cu companii de automobile precum Seat, Skoda, Audi, BMW, Renault si Daimler pentru a intelege mai bine nevoile lucratorilor din fabrici.

chairless, scaun portabil

Folosirea exoscheletelor ca forma de ajutor si imbunatatire a activitatii fizice este o idee explorata pe scara larga de designeri si ingineri. Totusi, majoritatea ideilor de pana acum s-au concentrat asupra persoanelor cu mobilitate limitata.

De exemplu, in anul 2014, compania americana de imprimare 3D „3D Systems” a creat un costum robotic care ii ajuta pe cei paralizati sa se ridice si sa mearga.

chairless, scaun portabil

In acelasi registru, Yves Behar a prezentat Aura Power Clothing, un sistem echipat cu „muschi electrici” si proiectat sa ajute persoanele in varsta la activitati solicitante din punct de vedere fizic, cum ar fi urcatul scarilor.

Sursa: incredibilia.ro.