0 comments

Cioloş: Sper ca Guvernul să nu joace politic şi deschiderea şcolii

by on 6 septembrie 2020
 

Copreşedintele Alianţei USR-PLUS, Dacian Cioloş, a declarat duminică, la Sibiu, că elevii ar trebui să poată să meargă la şcoală în condiţii de siguranţă sanitară, iar autorităţile – atât cele locale, cât şi cele centrale – au avut timp să pregătească deschiderea noului an şcolar.

„În mod normal nu ar trebui să fie niciun motiv ca şcoala să nu înceapă la timp. Şi o spun foarte direct, sper ca Guvernul să nu joace politic şi povestea asta cu deschiderea sau cu amânarea deschiderii şcolii, pentru că autorităţile locale au o responsabilitate în a pregăti infrastructura să fie gata să primească elevii şi, la fel, ministerul să pregătească tot ce ţine de partea profesorală. Au avut timp să o facă. Mandatul primarilor a fost prelungit. Ştiau foarte bine că trebuiau să pregătească începerea anului şcolar pentru că alegerile vor fi doar la sfârşitul lunii septembrie în cel mai bun caz. Deci, e un subiect cu care nu ne putem juca”, a spus Dacian Cioloş într-o conferinţă de presă la Sibiu, potrivit Agerpres.

Cioloş spune că politizarea sistemului de învăţământ este o problemă ce ar trebui rezolvată.

„Aşa cum din primăvară încoace vorbim foarte mult de sănătate şi am văzut cum problemele sistemice, structurale, pe care nu le-am rezolvat în sănătate în ultimii ani, (…) cum ne-au explodat în faţă, acum, într-o situaţie de criză. La fel, acum vedem cealaltă mare problemă a României, educaţia, sistemul de educaţie. Şi pe acesta l-am politizat până în dinţi. Inspectoratele şcolare sunt pline de sinecuri politice, ca să nu mai vorbesc de conducerile multor şcoli. (…) Deci, da, cred că şcolile ar trebui deschise. Evident că sunt riscuri, dar de asta avem autorităţi, ca să reducă riscurile respective”, a arătat Dacian Cioloş.

Potrivit lui Cioloş, autorităţile ar trebui să fie pregătite ca elevii să facă şi cursuri online, dar asta ar fi doar o soluţie de rezervă.

„Dacă e să ne pregătim pentru ceea ce urmează, ar trebui să fim pregătiţi şi pentru situaţia asta de rezervă, şcoala online, dar acolo unde e posibil (…) ar trebui să începem şi şcoală fizică”, a adăugat Dacian Cioloş.

Cioloş a fost prezent duminică la Sibiu pentru a-i susţine pe candidaţii USR-PLUS pentru alegerile locale.

Principalii candidaţi ai Alianţei USR-PLUS de la Sibiu sunt preşedintele filialei judeţene USR, Adrian Echert, candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, şi liderul organizaţiei judeţene PLUS, Raul Apostoiu, candidat pentru postul de primar al municipiului Sibiu.