0 comments

Cîțu vine cu “o clarificare” după declarațiile lui Orban: Vaccinul antiCOVID-19 rămâne gratuit. Nu există nicio discuție de a schimba lucrurile

by on 24 mai 2021
 

La scurt timp după ce Ludovic Orban a spus că românii ar putea plăti vaccinul antiCOVID-19 „într-un viitor oarecare”, de la Palatul Victoria premierul Florin Cîțu a declarat că nu există acum la nivelul guvernului o discuție în acest sens.

„Vreau să fac o clarificare – vaccinul gratuit trebuie să fie disponibil tuturor românilor, pentru că, în România, vaccinul este gratuit şi rămâne gratuit. Nu există nicio discuţie în acest moment în Guvernul României de a schimba lucrurile, din contră, deja, avem comenzi făcute pentru a continua campania de vaccinare şi în toamnă, a continua campania de vaccinare şi anul viitor, pentru că nu ştim exact cum va evolua pandemia. Deci, în România vaccinul rămâne, este gratuit, nu există nicio discuţie în Guvern care să schimbe aceste lucruri şi rămâne gratuit în această perioadă”, a spus Cîțu, într-o videoconferință cu prefecții.

Premierul a mai spus că este nevoie de o schimbare a strategiei de vaccinare, susținând că e nevoie de maratoane de vaccinare în localități, având în vedere succesul evenimentelor de acest fel.

Ludovic Orban a declarat, luni, că românii ar putea plăti pe viitor pentru a se vaccina anticoronavirus. Orban susține că statul român ar putea schimba procedura de vaccinare, iar gratuitatea să rămână doar pentru persoanele vulnerabile.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a recunoscut săptămâna trecută că este puțin probabil ca obiectivul stabilit de premierul Florin Cîțu, respectiv vaccinarea a 5 milioane de persoane până la sfârșitul lunii mai, să poată fi atins. Potrivit lui Gheorghiță, în schimb, ținta de 5 milioane va fi atinsă ”cu siguranță” în prima parte a lunii iunie. Totodată el a explicat că imunitatea cumulată – imunitatea obţinută prin vaccinare şi prin boala naturală – este la circa 35-40%.

Până acum, premierul și chiar președintele țării vorbeau de această țintă. Preşedintele Klaus Iohannis a precizat recent, într-o declaraţie de presă, că măsurile de relaxare depind de vaccinare, anunţând 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie, 6 milioane la 1 iulie şi 7 milioane la 1 august.