0 comments

Comisia Iordache. ​Articolele controversate pe care PSD le vrea neapărat în codul penal / Cupsa(PNL): e o amnistie sui generis / Ion(USR): Mai rămâne ca PSD să modifice și porunca să nu furi

by on 16 aprilie 2019
 

PSD nu renunță la prevederile controversate din codurile penale. Comisia Iordache a decis să avizeze favorabil proiectul legislativ în care au fost incluse modificările care au trecut de Curtea Constituțională, referitoare, printre aletele, la reducerea termelor de prescripție, abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu și limitarea la un an a perioadei pentru denunț.

Opoziția a acuzat PSD că face orice pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea și criticat graba cu care se doreste aprobarea noilor prevederi legislative.

Ioan Cupșa(PNL):

  • Azi, în treizeci de minute, Comisia Iordache, mai precis PSD -ALDE cu sprijinul UDMR au dat o amnistie suigeneris. O amnistie pentru cei care conduc PSD şi ALDE, pentru infractorii de lux ai acestei ţări
  • Aşa cum s-a modificat legea mulţumită celor din PSD şi ALDE toate infracţiunile grave, abuz în serviciu şi nu numai cu consecinţe grave sau chiar deosebit de grave petrecute anterior anului 2010, luna aprilie vor fi de nepedepsit.
  • Dezincriminarea abuzului în serviciu în forma în care este prevăzută în articolul 13 din legea 78/2000 ce a cu prevenirea şi combaterea infracţiunilor de corupţie. Prin această dezincriminare acolo aveam pedepse cuprinse între trei şi 15 ani acum vom avea pedepse pentru abuz în serviciu, chiar dacă consecinţele sunt deosebit de grave şi s-au urmărit interese de natură patrimonială de către cel care cu bună ştiinţă a încălcat legea, pedepsele vor fi de la 2 la 7 ani, coroborat cu termenul de prescripţie care scade dacă s-a întâmplat totul înainte de 2010 să fie bine primit

Stelian Ion(USR):

  • Este dramatic din punctul nostru de vedere pentru că se calcă în picioare niște principii
  • Cum este posibil sa comiți niște infracțiuni și să scapi de dosarele penale modificând legislația pentru tine și pentru prietenii tăi?
  • Liviu Dragnea, prin aceste modificări de astăzi, își schimbă cursul dosarului penal pe care îl are pe rolul ÎPPCJ, pentru că s-a modificat inclusiv articolul în baza căruia a fost condamant la trei ani și jumătate cu executare.
  • Mai rămâne ca PSD să modifice și porunca să nu furi. Ce să înțeleagă oamenii simpli care muncesc zi de zi și care văd că în România se premiază furtul și minciuna.

Articolele controversate

1. Articolul 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție se abrogă.

Ce prevedea acest articol:

  • În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Condamnarea lui Liviu Dragnea, în primă instanță, în dosarul angajărilor fictive s-a făcut și în baza acestui articol. Abrogarea influențează și termenele de prescripție care scad semnificativ.

2. Termenele de prescripție a răspunderii penale scad:

La articolul 154 alineatul (1), literele b) și c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

  • b) 8 ani (față de 10 în vigoare-n.r.), când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
  • c) 6 ani (față de 8 în vigoare-n.r.), când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;

3. Termenul pentru denunț limitat la 1 an

Articolul 290 referitor la darea de mită, alineatul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:

  • (3) Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia


4 Articolul privind neglijența în serviciu se abrogă

Ce prevedea acest articol:

  • Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.