0 comments

Conferințe despre capriciile modei și orașul subteran, la Casa Filipescu-Cesianu

by on 16 septembrie 2019
 

Muzeul Municipiului București îi invită pe cei interesați să participe la două conferințe ce sunt oferite gratuit publicului în cadrul programului „Zilele Bucureştiului”, planificate astfel:

– Vineri, 20 septembrie 2019, ora 18.00 – „Capriciile modei (1850 – 1950)”, susținută de Dr. Maria Camelia Ene, șef Birou Istorie Bucureșteană, MMB.

– Sâmbătă, 21 septembrie 2019, ora 18.00 – „Orașul subteran. București, între sacru și profan”, susținută de Dr. Theodor Ignat, Șef Birou Arheologie, MMB.

Ambele evenimente vor avea loc la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151).

Culoarea epocii, reflectată în veșminte

„Secolul al XIX-lea, pe tot parcursul său, şi-a însuşit limbajul diferitelor stiluri. Sfeşnice, garnituri de masă (tacâmuri, servicii, cupe), obiecte de toaletă (casete, flacoane) recurg atât la elemente specifice stilului Biedermeier, cât şi la vocabularul renascentist (gheare de leu, personaje în relief sau ronde-bosse) şi la cel al stilului Ludovic XVI (panglici, lauri, motive perlate). Dacă în primele decenii ale secolului XIX se mai poate vorbi încă de câteva mari stiluri cu caracteristici bine definite (Regency, Biedermeier, Empire), ceea ce caracterizează evoluţia artelor decorative, îndeosebi în a doua jumătate a secolului, este permanenta revenire la formele şi vocabularul unor stiluri anterioare. Se remarcă interesul burghez pentru piese de factură mai complicată, inspirate din modelele care au trecut deja proba timpului. Culoarea epocii nu se poate descrie fără referire la veşminte. Costumul a modelat o siluetă voit diferită de cea antichizantă (mâneci bufante, talia strânsă, fusta evazată). Rochia avea corsajul strâmt, decolteul oval (en bateau), sau o pelerină care îl acoperea decent, mânecile bufante gigantice susţinute de sârme şi vată, talia de viespe strânsă într-un corset, iar fusta evazată, susţinută pe jupoane de muselină. Frumuseţea hainelor a fost atinsă în fiecare perioadă prin alte mijloace artistice. Au existat mereu artişti care au reuşit nu numai în pictură sau sculptură, ci şi în creaţia vestimentară, să provoace privitorilor acea trăire totală care face ca o clipă să rămână de neuitat, care intensifică deopotrivă senzaţiile, gândirea, afectele, amintirile şi asociaţiile între toate acestea” – Dr. Maria Camelia Ene, șef Birou Istorie Bucureșteană, Muzeul Municipiului București.

Orașul subteran, plin de mistere

Vernisată pe data de 30 august 2018, expoziția „Orașul subteran. București, între sacru și profan” va mai rămâne deschisă doar până pe data de 3 noiembrie 2019. Participanții la întâlnirea cu Theodor Ignat vor afla cum este istoria orașului modelată într-o imagine cu trăsături aparent insolubile, dar care reprezintă o suită de treceri dinspre vechi spre nou, dinspre sacru spre profan. Vor afla, de asemenea, și cum Bucureștiul de astăzi se oglindește în cel de ieri, un oraș ascuns și invizibil în mare parte, care devine palpabil datorită cercetărilor arheologice. Rolul jucat de arheologie devine precumpănitor pentru reconstituirea unor perioade urbane din trecut. Orașul subteran păstrează ruinele de sub betoane și asfalt. Pentru puțin timp, când ele sunt cercetate de arheologi, istoria subterană poate fi înțeleasă și se conturează concret sub ochii noștri. Bucureștiul este un oraș eterogen, orașul vechi supraviețuind secvențial în zona sa centrală unde se afla Vechiul Târg cu principalele sale mahalale. Părți din trama stradală, fragmente de ziduri medievale sau moderne recompun împreună cu monumentele încă în picioare, un iz și un farmec aparte, atmosferă efervescentă a vechiului oraș. Ulterior participării la conferință, expoziția, care include suport vizual (planuri, desene, reconstituiri), se va revela vizitatorului altfel, mult mai înțelept, oferindu-i acestuia posibilitatea de a înțelege evoluția țesutului urban al Capitalei, iar artefactele expuse îl vor transpune în viața de zi cu zi a bucureșteanului de altădată, de la omul de rând la membrii clerului și ai elitei.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimente organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.