0 comments

Continuă controversa dintre Orban și PSD pe tema posibilei contestări a moțiunii de cenzură/ Ce prevede Constituția

by on 18 august 2020
 

Ludovic Orban a declarat marți că analizează posibilitatea să sesizeze un conflict juridic de natură constituţională la CCR în legătură cu depunerea moţiunii de cenzură în vacanţa parlamentară. În replică, PSD îi transmite premierului că singurul conflict constituţional este că „Guvernul a patronat furtul din bani publici sub paravanul pandemiei”.

„Analizăm posibilitatea nu de a ataca la Curte, de a invoca un conflict juridic de natură constituţională privitor la depunerea moţiunii de cenzură în vacanţa parlamentară. În 30 de ani nu s-a întâmplat aşa ceva. Niciun partid politic nu a depus moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară. Sesiune extraordinară, de fapt e vacanţă parlamentară. Sesiunea extraordinară se convoacă tocmai pentru că este vacanţă parlamentară. Nu am luat încă decizia. Analizăm toate temeiurile constituţionale. O moţiune de cenzură poate să dureze de la depunere până la votare 4-5 zile. Gândiţi-vă că vacanţele parlamentare durează două luni cea de vară, o lună cea de iarnă. Deci trei luni”, a declarat marți Ludovic Orban.

În replică, social-democraţii i-au transmis premierului că singurul conflict constituţional este că el a patronat furtul din bani publici sub paravanul pandemiei.

‘Singurul conflict constituţional, domnule Orban, este ca un premier care a patronat furtul din bani publici folosindu-se de pandemie şi care a sabotat cu bună-ştiinţă sănătatea românilor şi nivelul lor de trai, să mai rămână în fruntea guvernului! De ce le e frică nu vor scăpa! Vor răspunde pentru tot ce au făcut! Mai întâi politic, prin moţiune, iar apoi penal, după fapta fiecăruia! P.S. Ludovic, să nu uiţi să îţi completezi CV-ul!”, se arată într-o postare făcută marţi pe pagina de Facebook a PSD.

În Constituție nu există nicio mențiune privind depunera unei moțiuni de cenzură în sesiune extraordinară. Totuși, în Constituție este prevăzut faptul că se poate depune o singură moțiune de cenzură pe sesiunea parlamentară, cu excepția situațiilor în care Guvernul își asumă răspunderea în Parlament.

Cum Parlamentul se află în sesiune extraodinară se poate depune și dezbate o moțiune de cenzură. De asemenea, conform coroborării textului din Constituție, moțiunea de cenzură trebuie supusă la vot în acea sesiune în care a și fost depusă.

„Alin (3) Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Alin (4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a declarat pentru B1TV că depunerea moțiunii de cenzură în sesiune extraordinară nu ridică probleme de constituționalitate, în condițiile în care Legea fundamentală nu face diferență între tipurile de sesiuni parlamentare.

În ceea ce privește dezbaterea și votarea acesteia Zegrean precizează că moțiunea de cenzură trebuie dezbătută în aceeași sesiune în care a fost depusă. ” Moțiunea de cenzură are caracter de urgență. Termenul de dezbatere este la trei zile de la data la care a fost prezentată în ședință în camere, nu de când a fost depusă. Ea urmează să fie citită într-o ședință comună. Din acel moment, în trei zile trebuie dezbătută. Abia dacă se depășește acel termen va putea Orban să facă o plângere la CCR, dar nu pe conflict, ci pe nerespectarea Constituției, în dezbaterea moțiunii”, a explicat Zegrean la B1V.

Reamintim că PSD a depus luni moţiune de cenzură în Parlament, iar birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au hotărât ca citirea moţiunii să aibă loc într-un plen reunit în 20 august, ora 12.00.

De precizat este că în interiorul PSD s-a discutat ca dezbaterea și votul să fie programate la începutul lunii septembrie. Social democrații iau în calcul faptul că o parte dintre parlamentari se află în concediu, ceea ce le poate crea probleme în negocierea voturilor pentru adoptarea moțiunii de cenzură.