0 comments

Cosette Chichirău, reclamată la Consiliul pentru Combaterea Discriminării de către europarlamentarul Cătălin Ivan pentru că ar fi încurajat umilirea unor protestatari

by on 12 mai 2019
 

Deputatul USR, Cosette Chirirău, a fost reclamat la Consiliul Național de Combatere a Discriminării (CNCD), fiind acuzat de europarlamentarul Cătălin Ivan și de Prodemo că ar fi încurajat „umilințele” la care au fost supuși unii protestatari la Iași, în care s-au aruncat bancnote de 1 leu. Cătălin Ivan, a scris, pe pagina sa de Facebook, că împreună cu Prodemo (, a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, ca urmare „a actelor de discriminare” comise în municipiul Iași.„Dreptul la demnitate este unul fundamental, înscris în Carta drepturilor omului. (…) Democrația reprezintă dreptul oricărui cetățean de a alege, deci nu de a alege doar ceea ce ne place nouă. Și democrația este o valoare fundamentală a Uniunii Europene. Combaterea excluziunii sociale și a discriminării este unul dintre obiectivele Uniunii Europene. Din toate aceste motive, vă îndemn: nu luați în derâdere pe nimeni, indiferent în cine crede, pe cine votează ori cum gândește! Fiți demni, căci suma demnităților fiecăruia dintre noi reprezintă demnitatea națională! Dacă noi ne batjocorim între noi, cum ar putea să ne respecte ceilalți? Împreună cu PRODEMO, am sesizat astăzi Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, ca urmare a actelor de discriminare comise în municipiul Iași”, a scris Cătălin Ivan.

Postarea sa a fost distribuită și de Prodemo, care adaugă faptul că „tolerarea unor acte aparent nesemnificative de discriminare sau de violență dă naștere dezvoltării altora. De aceea, trebuie să reacționăm, nu încurajându-le, ci combătându-le! Doamna Cosette Chichirău, deputat USR de Iași, a considerat necesar să laude asemenea comportamente agresive și umilitoare. PRODEMO le desfide. Am sesizat Consliului Național pentru Combaterea Discriminării cu privire inclusiv la persoana doamnei deputat”, scrie pe pagina de Facebook a Prodemo.

„Umilințele” la care face referire Cătălin Ivan ar fi avut loc în timpul mitingului PSD, de la Iași, când protestatarii au aruncat către susținători cu bancnote de 1 leu. Cosette Chichirău a scris, atunci, pe Facebook, faptul că „protestatarii de la Iași le-au oferit găleți, ulei și bani pesediștilor și jandarmilor. Asta este limba pe care ei o înțeleg”.

Mai târziu, Chichirău a scris că își cere scuze dacă postarea sa a jignit pe cineva.

„Nu asta a fost intenția. Intenția mea a fost să aduc în discuție vânzarea votului și consecințele pe care o astfel de alegere le poate avea asupra întregii țări”.

Eurodeputatul neafiliat Cătălin Ivan, fost PSD, candidează la alegerile europarlamentare din partea noului partid Prodemo. El a fost exclus din PSD în mai 2015.