0 comments

CSAT dezbate criza din Ucraina

by on 26 ianuarie 2022
 

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării a început, miercuri, la Palatul Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis și membrii CSAT vor discuta despre situaţia de securitate de pe Flancul Estic al NATO în contextul tensiunilor tot mai mari privind o posibilă invadare a Ucrainei de către trupele rusești și după anunțul făcut de aliații SUA și Franța referitoare la o suplimentare a trupelor NATO pe teritoriul României.

Ministrul apărării Vasile Dîncu declara miercuri, înaintea ședinței, că nu se pune problema trimiterii de soldaţi sau echipamente în Ucraina, pe agenda CSAT de astăzi fiind o analiză a impactului unui posibil conflict asupra României.

În ce privește o reactivare a rezerviştilor, Vasile Dîncu a precizat că aceasta este o procedură obișnuită, care se face prin rotație în fiecare an, fiind o formă de verificare a acestora.

Şeful statului a salutat, săptămâna trecută, anunţurile preşedinţilor SUA, Joe Biden, şi Franţei, Emmanuel Macron, cu privire la prezenţa militară consolidată a NATO pe Flancul Estic.

„Salut anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice”, a scris Iohannis pe Twitter.

De asemenea, şeful statului a vorbit de anunţul omologului francez, Emmanuel Macron, privind disponibilitatea Franţei de a participa cu trupe NATO pe teritoriul României.

Tot săptămâna trecută, MAE rus a transmis explicit că Rusia dorește retragerea NATO (trupe și echipamente militare) din România și Bulgaria, ca parte a așa-ziselor garanții de securitate. De altfel, Rusia cere revenirea la situația din 1997 și blocarea oricărei extinderi spre est a celei mai puternice alianțe militare.

NATO urmează să trimită un răspuns scris la solicitările Rusiei.