0 comments

Cum a ieșit certificatul verde la locul muncă de pe lista de urgențe a Coaliției / Intervenția președintelui Iohannis și planul pentru gestionarea unei noi crize COVID

by on 28 decembrie 2021
 

În plină extindere a cazurilor cu varianta Omicron, liderii Coaliției au renunțat să reglementeze introducerea certificatului verde la locul de muncă. Deși inițial atât PNL cât și PSD au anunțat că până la sfârșitul anului este absolut necesar să fie elaborat un nou proiect de lege în acest sens, surse politice au declarat pentru HotNews.ro că în Coaliție s-a suspendat orice discuție pe această temă. Reamintim că atât PSD cât și PNL au evitat să-și asume responsabilitatea unor reguli exacte privind introducerea certificatului verde, iar președintele Klaus Iohannis a propus sistarea discuțiilor în acest sens.

La nivel oficial, liderii Coaliției au invocat motive de neconstituționalitate ale proiectului de lege inițiat de PSD, însă, în spatele ușilor închise, Klaus Iohannis a vorbit despre presiunea publică .

„Subiectul certificatului verde este închis în Coaliție, cel puțin pentru anul acesta. Mesajul dat de președintele Klaus Iohannis este clar în acest sens: nu este momentul să venim cu noi restricții. Există semnale că ar putea fi proteste de stradă puternice dacă vom insista cu introducerea certificatullui verde la locul de muncă”, au explicat sursele citate.

La ultima ședință a Coaliției, de dinainte de Crăciun, s-a stabilit ca juriștii celor trei formațiuni politice să lucreze împreună și să vină cu noi propuneri.

Reamintim că proiectul de lege gândit de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a fost puternic contestat de președintele PNL, Florin Cîțu, ceea ce a dus la tensiuni în Coaliție. După intervenția președintelui Klaus Iohannis pe această temă, social-democrații și-au anunțat partenerii de Coaliție că „nu se mai implică pe acest subiect și că așteaptă propuneri și soluții din partea liberalilor în acest sens” , au mai spus sursele citate.

Planul pentru situația în care numărul de infectări crește


Ce se va întâmpla dacă varianta Omicron va pune din nou presiune pe spitale? Neoficial, liderii Coaliției susțin că au făcut demersurile necesare pentru pregătirea sistemului sanitar în sensul pregătirii schemelor de tratament adecvate precum și suplimentarea stocurilor de medicamente. De asemenea, Guvern ia în calcul ca după sărbători să introducă noi restricții de circulație.

Reamintim că atât PSD cât și PNL nu au vrut să-și asume costul de imagine generat de introducerea obligativității certificatului COVID la locul de muncă.

În săptămâna dinaintea Crăciunului, Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au discutat la Guvern despre necesitatea adoptării proiectului privind certificatul COVID. În interiorul Coaliției, PSD a propus ca Guvernul să-și asume răspunderea în Parlament pe acest proiect pentru că acesta trebuie să intre în vigoare cât mai rapid, de la 1 ianuarie 2022 astfel încât, autoritățile să aibă cadru legal pentru prevenirea unui nou val pandemic creat de varianta Omicron.

Social-democrații sperau că prin asumarea răspunderii Guvernului să elimine posibilele costuri de imagine care le-ar fi generat introducerea obligativității certificatului COVID la locul de muncă. În plus, în Parlament ar fi existat riscul ca o parte dintre parlamentarii PSD să nu voteze proiectul de lege.

Potrivit surselor HotNews.ro, social-democrații ar fi primit inițial acceptul premierului Nicolae Ciucă pentru asumarea răspunderii în Parlament.

De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu, s-a opus de la început proiectului inițiat de PSD. Cîțu a contestat în diferite rânduri, în interiorul ședințelor de Coaliție propunerile social-democraților. Președintele PNL a cerut public ca proiectul PSD să fie dezbătut în Parlament.

În acest context liderii Coaliției s-au consultat cu președintele Klaus Iohannis care, potrivit surselor HotNews.ro le-ar fi cerut să renunțe la obligativitatea certificatului la locul de muncă.