0 comments

Cum a scapat Klaus Iohannis de condamnare

by on 31 octombrie 2018
 

 

klaus iohannis, iohannis, kovesi, laura kovesi, laura codruta kovesi, laura codruta

Un document exceptional ne-a parvenit de la Ilie Narita, procurorul general al Curtii de Apel Alba Iulia, ca raspuns la cererea prof. Toma Balasoiu, document pe care-l publicam, in premiera, mai jos. Este vorba despre Rezolutia nr. 844/P/2009 din 17.02.2010 in Dosarul 609/P/2007, in care era anchetat ca faptuitor „Iohannis Klaus Werner, ca primar al municipiului Sibiu“!

Aceasta rezolutie reprezinta o adevarata lovitura de teatru, caci nu se refera la dosarul caselor pe care Iohannis le-a luat folosindu-se de documente falsificate, asa cum s-a crezut, ci la un alt dosar penal in care actualul presedinte al Romaniei a fost cercetat penal ca faptuitor: retrocedarea ilegala a unor imobile, intre care se afla si o gradinita!

Inainte de a va arata in intregime acest document senzational, consideram necesar sa va prezentam traseul pe care l-a urmat acest dosar, de la deschiderea lui, pina cind, intr-un final, a ajuns exact acolo de unde a plecat, pentru a se constata ca a trecut termenul de prescriere! A fost un drum extrem de sinuos, in care dosarul a capatat diverse numere, s-a disjuns cauza, s-au dispus masuri pe o parte din dosar, altele au fost trimise la alte parchete pentru competente refuzate etc.

Cert este, cum veti vedea, ca acest traseu n-a fost intimplator, caci s-a urmarit cu obstinatie un lucru foarte clar: implinirea termenului de prescriptie, astfel incit decizia finala sa fie netrimiterea in instanta a dosarului in care Klaus Iohannis era anchetat penal pentru retrocedari ilegale! Acest termen s-a implinit cind dosarul era la DNA! Este absolut uluitor faptul ca acest dosar a fost tinut aproape patru ani in faza de „cercetare preliminara“ (cum prevedea vechiul Cod de procedura penala), pina cind a trecut termenul de prescriere, de care nici Codruta Kovesi, nici Daniel Morar, nici Augustin Lazar nu au tinut cont! Iata insa traseul urmat de acest dosar:

klaus iohannis, iohannis, kovesi, laura kovesi, laura codruta kovesi, laura codruta

Cu ajutorul prietenului nostru, prof. Toma Balasoiu, am reusit sa obtinem citeva documente importante de la aceste institutii pe la care a trecut dosarul in care a fost anchetat actualul presedinte Klaus Iohannis pentru fapte savirsite in timpul mandatului de primar al Sibiului. V-am prezentat aceste documente in articolele noastre din ultimul timp.

Pentru a intelege exact ce s-a intimplat cu acest dosar, iata concluzia acestei Rezolutii nr. 844/P/2009 din 17.02.2010, emisa de procurorul Cornel Herlea, sef sectie la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Alba Iulia:

klaus iohannis, iohannis, kovesi, laura kovesi, laura codruta kovesi, laura codruta

Deci ce ne spune aceasta Rezolutie? Ca faptele anchetate in acest dosar aveau termenul de prescriere 25 octombrie 2006, insa, potrivit art. 123, al. 1, din vechiul Cod penal, acest termen a fost devansat prin intreruperea prescriptiei pina la data 25 martie 2009!

Din schema traseului, prezentata mai sus, observam ca la data de 25 martie 2009, cand s-a implinit termenul de prescriere, dosarul se afla la DNA Bucuresti, unde a stat in perioada 25.02.2008 – 24.09.2009! Cu alte cuvinte, cind procurorul Doru Tulus a trimis dosarul la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Alba Iulia, se implinise deja termenul de prescriere, fara ca procurorii DNA sa constate acest lucru!

Klaus Iohannis era faptuitor in acest dosar, acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice

Ca o ironie a sortii, Klaus Iohannis era mentionat in acest dosar ca „faptuitor“, fiind acuzat initial de „neglijenta in serviciu“, apoi de „abuz in serviciu“, adica exact fapta vizata de celebra Ordonanta 13, fata de care Iohannis a protestat in geaca rosie, declansind protestul #Rezist!

In acest document se face si un rezumat al acuzatiilor cu care procurorii au deschis acest dosar (paginile 2-3 din Rezolutie): „Faptuitorii Iohannis Klaus Werner… in calitate de membri ai Comisiei locale Sibiu de aplicare a Legii nr. 10/2001, nu au procedat la verificarea corespunzatoare a situatiei de fapt… si a documentatiei depuse… in vederea restituirii dreptului de proprietate asupra imobilelor solicitate… ceea ce a facut posibila restituirea in natura a unui imobil cu destinatia de gradinita… Prin aceasta s-a cauzat domeniului public un prejudiciu cuantificabil la peste 200.000 lei, faptele fiind apreciate ca generind consecinte deosebit de grave”:

klaus iohannis, iohannis, kovesi, laura kovesi, laura codruta kovesi, laura codruta

Pentru „neglijenta in serviciu” (art. 249 C.p.), Iohannis putea fi condamnat la inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda, insa consecintele fiind „deosebit de grave“, cum spun procurorii, fapta se incadra la „abuz in serviciu“ (art. 248 C.p.), pentru care pedeapsa este inchisoare de la 6 luni la 5 ani, iar pentru ca este vorba despre „consecinte deosebit de grave“, intra sub incidenta art. 248, ind. 1, C.p., pentru care pedeapsa este inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi!

Deci in anul 2007, cand Klaus Iohannis era sub amenintarea celor 15 ani de inchisoare pentru „abuz in serviciu“, nu cred ca era la fel de vehement impotriva eliminarii acestei infractiuni din Codul penal, cum avea sa fie la inceputul anului 2017, cind aceeasi infractiune il pastea pe Liviu Dragnea! Si, tot ca o ironie a sortii, si aici este vorba despre acelasi prag de 200.000 lei (ca in Ordoananta 13), peste care pedeapsa era inchisoare de la 5 la 15 ani!

Bunurile retrocedate au ajuns la Braune Stephan Max Johannes, membru al Clubului Economic German.

Chiar din aceasta Rezolutie a Parchetului de pe linga Curtea de Apel Alba Iulia, aflam ca aceasta nu a fost o retrocedare oarecare, caci, desi a fost facuta catre un anume Pantle Raimar Veit Christian Leonhardt (numit in document dupa initiale, adica P.R.V.C.L.), cladirile si terenul aferent au ajuns in posesia lui Braune Stephan Max Johannes, pe care il gasim ca „invinuit” in acest dosar.

Acest Braune Stephan Max Johannes face parte din consiliul director al celebrului Club Economic German (Deutschen Wirtschaftsclub Siebenburgen), despre care jurnalistul Albin Marinescu scrisese ca l-a propus inca din anul 2007 pe Klaus Iohannis pentru a candida la alegerile prezidentiale din anul 2009.

Venit dupa 1990 in Romania cu un Trabant cu ajutoare, acest Braune Stephan Max Johannes este azi unul dintre marii rechini imobiliari, pe care Iohannis l-a ajutat virtos, inclusiv in acest caz anchetat inutil de procurori! Mai multe amanunte despre Braune si legaturile sale cu Klaus Iohannis pot fi gasite pe adresa http://www.justitiarul.ro/stephan-max-johannes-braune-agent-secret-mason-si-sacal-imobiliar/

Dar cea mai suculenta informatie pe care am primit-o din Sibiu este ca acest Braune a fost vicepresedinte PNL Sibiu, fiind apoi „transferat” cu aceeasi functie la PDL Sibiu, urmindu-si prietenii Teodor Stolojan si Raluca Turcan! Evident, a fost unul dintre principalii sponsori ai filialei PDL Sibiu, asa cum singur a declarat: „A fost o contributie in bani, dar mai ales eu am pus trup si suflet in campanie. Am fost foarte activ“!

Cu alte cuvinte, retrocedarea pentru care procurorii deschisesera acest dosar penal in care „faptuitor” era chiar Klaus Iohannis nu este un dosar oarecare, cum sint multe in tara, ci unul in care din capul locului presupunea o adevarata retea de spoliere a bunurilor statului in favoarea unui rechin imobiliar de anvergura, ale carui relatii duc la cel mai inalt nivel! In acelasi timp, avem aici si puternice conotatii politice care-i leaga pe toti cei anchetati in acest dosar.

Desi toate aceste amanunte erau cunoscute de procurori, iata cum motiveaza ei in aceasta Rezolutie neinceperea urmaririi penale fata de Braune Stephan Max Johannes, pe care-l considera „cumparator de buna-credinta”:klaus iohannis, iohannis, kovesi, laura kovesi, laura codruta kovesi, laura codruta

Si trag aceasta concluzie, desi in aceeasi Rezolutie, la pagina 2, tot ei descrisesera acuzatiile care i s-au adus lui Braune Stephan Max Johannes in acesti ani, cit dosarul s-a plimbat pe la toate institutiile, cum ar fi „cumpararea oneroasa de la P.R.V.C.L. a unor imobile despre care stia ca nu pot face obiectul vinzarii si ca au fost obtinute prin frauda”:

klaus iohannis, iohannis, kovesi, laura kovesi, laura codruta kovesi, laura codruta

Pentru comparatie, iata un fragment din Rechizitoriul din celebrul dosar ANRP, in care a fost deja condamnata in prima instanta avocata Ingrid Mocanu, fosta sefa la ANRP, unde era acuzata tot de „abuz in serviciu“. Veti observa ca, in acest caz, lui Ingrid Mocanu i se imputa „indiferenta profesionala“, interpretata ca „intentie indirecta“, desi exact acelasi lucru il facuse si Klaus Iohannis, dupa cum spun chiar procurorii:

klaus iohannis, iohannis, kovesi, laura kovesi, laura codruta kovesi, laura codruta

Asadar, in doua situatii identice, in timp ce Ingrid Mocanu este deja condamnata, Klaus Iohannis este scos de sub urmarire penala, dupa ce dosarul a fost plimbat pe traseul Alba Iulia – Parchetul General (unde Codruta Kovesi era sefa) – DNA (condusa de Daniel Morar) – Parchetul de pe linga Curtea de Apel Alba Iulia (unde procuror general adjunct era Augustin Lazar), pana cand a intervenit termenul de prescriptie!

Iata acum in premiera textul integral al Rezolutiei Parchetului de pe linga Curtea de Apel Alba Iulia in acest dosar aproape necunoscut, in care Klaus Iohannis a fost cercetat penal, scapind de condamnare doar datorita scurgerii termenului de prescriere a faptelor.

Rezolutia Parchetului de pe linga Curtea de Apel Alba Iulia

Sursa: cotidianul.ro.