0 comments

Cum la convins Tim Cook pe Donald Trump să amâne taxele extra de 10% pentru produsele realizate în China până la Crăciun – Mobilissimo.ro

by on 19 august 2019
 

Dacă aţi urmărit ştirile legate de Donald Trump din weekend-ul trecut aţi remarcat probabil că pe lângă planuri nebuneşti de a cumpăra Groenlanda, s-a strecurat şi o cină cu Tim Cook, CEO Apple. Cina a avut loc vineri seara şi ce a rezultat aflaţi mai jos.

Oficialul de stat şi şeful Apple s-au întâlnit pentru a discuta temele arzătoare ale momentului, inclusiv disputa cu China. Tim Cook este o fire care preferă să evite confruntările şi are o relaţie bună cu China. E de ajuns să ne uităm numai la câte zboruri a avut acolo de când a preluat şefia Apple. Marea problemă pe care o are CEO-ul este că Trump vrea să taxeze cu câteva procente bune orice este produs în China.

Asta acoperă şi iPhone-urile, iPad-urile şi alte produse. Din ce am înţeles deja AirPods vor fi taxate extra de la 1 septembrie, iar orice altă taxă extra pe iPhone ar trebui să fie amortizată de Apple şi să ducă la creşterea preţului telefoanelor. Ei bine, în cadrul discuţiilor de vineri, Tim Cook a reuşit să îi expună lui Donald Trump următoarea situaţie: acele taxări extra vor lovi Apple şi îi vor ajuta pe cei de la Samsung, ceea ce dezavantajează SUA.

Cook a jucat cartea „companiei americane care face America Great Again”. Iată cum sună concluzia lui Trump după întâlnirea cu Tim Cook, conform unei declaraţii de presă:

Am avut o întâlnire foarte bună cu Tim Cook. Am mult respect pentru Tim cook, iar Tim a discutat cu mine despre taxarea extra. Unul dintre puncte este că Samsung este rivalul numărul 1 Apple şi Samsung nu plăteşte taxe extra, pentru că se afla în Coreea de Sud.

E greu pentru Apple să plătească taxe în plus dacă ei concurează cu o companie foarte bună care nu plăteşte taxe. Am întrebat „cât de bună e?” Tim a spus că e un competitor foarte bun. Aşa că Samsung nu plăteşte taxe în plus pentru că se află în altă ţară, în Coreea de Sud. Şi m-am gândit că a avut un argument bun, aşa că mă voi mai gândi la asta.

De pe 1 septembrie vor fi aplicate taxe extra de 10% pentru AirPods şi Apple Watch, dar au scăpat Mac-urile şi iPhone-urile deocamdată. De abia pe 15 decembrie se va redeschide discuţia despre taxarea extra a altor produse. Am descoperit cu ocazia acestei discuţii la nivel înalt şi că Apple a creat şi susţinut 2.4 milioane de slujbe în SUA, deci este o parte importantă a economiei americane.

E lesne de înţeles ce vrea Trump prin taxe: să facă firmele mari din SUA să „vină acasă”, să îşi producă terminalele în State sau măcar în ţări aliate şi nu în China. Astfel, economia Chinei are de suferit şi se închid şi eventualele portiţe de spionaj. Un iPhone produs în SUA ar avea totuşi costuri uriaşe, după cum am mai auzit de atâtea ori când s-a pus problema aşa.

Vietnam şi India rămân totuşi opţiuni solide pentru producţie.

Citeste stirea completa