0 comments

Curtea Constituțională: Numirile șefilor TVR și Radio sunt neconstituționale – surse

by on 17 iunie 2021
 

Judecătorii Curții Constituționale au decis, joi, cu unanimitate de voturi, că numirile făcute de coaliția de guvernare la Televiziunea Română și Radioul Public sunt neconstituționale, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.

PSD a sesizat Curtea Constituţională cu privire la numirea directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR de către Parlament.


Social-democrații au susţinut că singura prevedere legală aplicabilă ar fi fost încadrarea în art. 46 alin (7), întrucât au fost respinse de către plenul reunit al Parlamentului rapoartele de activitate şi de execuţie bugetară, fiind necesară, ulterior, declanşarea procedurii de numire a unui nou Consiliu de Administraţie a Societăţii Române de Televiziune, fără a avea posibilitatea conferită de textul legal de a numi un director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

În cadrul unui Birou permanent reunit, majoritatea parlamentară a declanșat această procedură, cu atât mai mult cu cât cvorumul de şedinţă era îndeplinit.


“În schimb, a fost numit un director general interimar prin interpretarea greşită a legii şi încălcarea acesteia, întrucât nici una din cele trei articole enunţate mai sus nu se poate aplica în speţa de faţă. Dacă legiuitorul ar fi dorit să mai introducă şi alte situaţii, care să ducă la numirea unui director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, atunci acestea trebuiau prevăzute în mod expres în textul legii”, susține PSD.

PSD invocă acelaşi argument și în sesizarea formulată la Curtea Constituţională referitoare la hotărârea Parlamentului privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune.