0 comments

Dacian Cioloș: Nu începem negocierile decât când e clar că PNL vrea refacerea coaliției

by on 2 noiembrie 2021
 

PNL trebuie să decidă cât mai repede cu cine dorește să negocieze o majoritate, iar USR va începe negocieri doar în momentul în care va fi clar că PNL vrea să refacă coaliția cu USR, a declarat marți, la RFI, liderul USR, Dacian Cioloș. Legat de scenariul unui guvern PNL-PSD, Cioloș a spus că este cunoscut “apetitul” social-democraților pentru reforme.

  • “PNL trebuie să decidă cât mai repede cu cine dorește să negocieze o majoritate, pentru că una e să negociezi o majoritate cu PSD-ul, am văzut care sunt pretențiile PSD-ului, ce așteptări au, ce pretenții au, cu impact bugetar masiv, știm apetitul, între ghilimele, al PSD-ului pentru reforme și pentru modernizarea României și există posibilitatea refacerii coaliției de centru-dreapta, între PNL, USR și UDMR.
  • Dar asta presupune să stabilim un program de reforme, să ne înțelegem pe niște măsuri imediate care trebuie luate pentru a scoate țara din criză (…).
  • PNL-ul trebuie să decidă, pentru că sentimentul meu ieri a fost că încă nu e decis dacă intenționează să meargă cu PSD sau cu USR și sunt două lucruri total diferite”, a afirmat liderul USR.

Întrebat dacă cei din USR așteaptă mai întâi ca PNL să anunțe clar că vrea refacerea coaliției cu USR și abia apoi vor negocia sau vor merge oricum la discuții, Cioloș a spus că USR va putea merge la discuții “dacă există o intenție din partea PNL”.

  • “Bun, o să avem probabil o primă discuție, dar negocieri nu o să începem decât în momentul în care e clar că PNL-ul dorește să refacă coaliția cu USR.
  • Adică să fim într-o situație în care PNL-ul se plimbă de la PSD la USR și apoi din nou la PSD și apoi din nou la USR, nu cred că asta-i modalitatea prin care putem stabili rapid o structură a unui Guvern, cu un program de guvernare.
  • Aici e o alegere de făcut, care merge dincolo de cine dă mai mult și cine cedează mai mult de o parte sau de alta, e o chestie chiar de orientare de principiu, pentru că nu o să negociezi același program de guvernare cu USR-ul pe care o să-l negociezi cu PSD-ul. Un program de guvernare nu poate fi plimbat așa, de la un partid la celălalt”, a adăugat Cioloș.