0 comments

Dan Barna: USR sesizează Comisia Europeană privind decizia absurdă a CSM de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ / Ceea ce i s-a întâmplat ne aruncă înapoi în “liniștea” regimului Iliescu-Năstase

by on 14 decembrie 2021
 

USR sesizează Comisia Europeană în legătură cu decizia absurdă a Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileț, iar deputatul Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, anunță vicepreşedintele USR Dan Barna.

  • „Stiu că după acest an de crize și dezamăgiri politice majore mulți dintre cei care am fost în stradă la Colectiv și la Ordonanța 13 simțim o mare frustrare și dezamăgire și lehamite.
  • Ceea ce i s-a întâmplat însă ieri judecătorului Cristi Danileț ne aruncă înapoi direct în <> regimului Iliescu-Năstase, direct în (ne)justiția Rodicăi Stănoiu.
  • Să ne dăm bătuți, să tăcem dezamăgiți, să abandonăm comod ar însemna că toți anii aceștia din urmă, cu toate speranțele lor au fost degeaba. Ar însemna să ridicăm din umeri și să ne înclinăm în fața abuzului grosolan al unui sistem care are din nou sentimentul că și-a tras țara la cheie”, a scris Barna pe Facebook.

El spune că USR va sesiza Comisia Europeană în legătură cu decizia absurdă a Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileț, iar deputatul Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la care participă astăzi.

Dan Barna mai arată că ceea ce se întâmplă în aceste zile în justiție este un atac grav și un avertisment la adresa magistraților independenți, „o nouă etapă a unui război care din păcate nu dă semne că se apropie de final”.

  • „Coaliția de guvernare și președintele României trebuie să se delimiteze ferm de aceste atacuri înainte de a pune România pe lista statelor în care statul de drept nu mai funcționează.
  • O astfel de <> nu numai că afectează imaginea țării dar riscă, într-un final, să ducă și la grave pierderi financiare.
  • PSD, PNL și UDMR trebuie să înțeleagă că au de învins o pandemie, au de administrat economia, au de găsit soluții la nenumărate probleme. Nimeni nu a ieșit până acum câștigător dintr-un război pentru îngenuncherea justiției și nu Polonia este exemplul de urmat”, adaugă vicepreședintele USR.

Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, considerat unul dintre magistrații reformiști, a fost exclus din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM. Abaterea imputată este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Sancțiunea poate fi atacată cu recurs la ICCJ.

”Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia”, explică Dănileț.