0 comments

Dăncilă și mai mulți miniștri, prezenți la Serbările de la Ţebea / Mureșan (PNL): Au dat la o parte tot ce le-a stat în cale; s-au plasat în fața localnicilor ieșiți din biserică și în picioare în fața veteranilor de război

by on 8 septembrie 2019
 

Premierul Viorica Dăncilă a participat, duminică, alături de mai mulți miniștri, la Serbările Naţionale de la Ţebea, dedicate împlinirii a 147 de ani de la moartea lui Avram Iancu. Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan critică, într-o postare pe Facebook, modul în care „a instrumentalizat PSD-ul” serbarea, el afirmând că premierul a apărut, la finalul slujbei, cu alaiul de miniștri și „au dat la o parte tot ce le-a stat în cale”.

Potrivit agenției Mediafax, la evenimentele din Baia de Criș, județul Hunedoara, au fost prezenți, alături de premierul Viorica Dăncilă, și mai mulți membri ai Executivului, printre care ministrul Sănătății Sorina Pintea, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, ministrul interimar al Afacerilor Interne Mihai Fifor, ministrul pentru Mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat Ștefan-Radu Oprea și ministrul pentru românii de pretutindeni Natalia Intotero.

Manifestările comemorative au început la ora 10:30, când a avut loc o slujba religioasă urmată de evocarea istorică și ceremonia depunerii de coroane la mormântul lui Avram Iancu, lângă Gorunul lui Horea şi defilarea Gărzii de Onoare.

Tradiţionala serbare naţională are loc la mormântul lui Avram Iancu, în inima Ţării Moţilor, în condițiile în care pe 10 septembrie 2019 se împlinesc 147 de ani de la moartea acestuia.

Siegfried Mureșan: „Așa ceva nu am văzut în niciun an la Țebea”

„Să vă spun cum a instrumentalizat PSD-ul Serbările Naționale “Avram Iancu” acum la Țebea:

Totul a început frumos cu o slujbă la care au participat mulți localnici. Ostașii au venit dis-de-dimineață, printre ei mai mulți veterani de război.

La finalul slujbei a apărut și Viorica Dăncilă cu alaiul de miniștri, unii interimari. Au dat la o parte tot ce le-a stat în cale. S-au înconjurat de fotografi și camere de filmat.

S-au plasat în fața localnicilor ieșiți din biserică. Membrii PSD s-au plasat în picioare în fața veteranilor de război, printre ei un domn de 102 ani.

La depunerea de coroane s-au depus coroane din partea “Grupului Parlamentar PSD” înainte de a se depune coroane oficiale din partea instituțiilor statului.

Așa ceva nu am văzut în niciun an la Țebea. Oamenii trebuie să știe”, a scris duminică, într-o postare pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan.

Dăncilă la Ţebea: „Sperăm ca oamenii politici de azi să înveţe de la eroii noştri naţionali”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat duminică, la manifestările organizate la Ţebea în memoria lui Avram Iancu, că a venit în zonă cu un gând de unitate şi că speră ca oamenii politici să înveţe din modul în care au acţionat eroii noştri naţionali.

„Un gând de unitate, un omagiu adus eroului naţional Avram Iancu şi recunoştinţă pentru tot ceea ce a făcut. Sperăm ca oamenii politici de azi să înveţe din modul în care au acţionat eroii noştri naţionali”, a afirmat premierul, potrivit Agerpres.

Viorica Dăncilă a mai spus că, în perioada în care era europarlamentar, a venit de mai multe ori la Ţebea pentru a-l comemora pe Avram Iancu.

Ea a postat ulterior pe pagina sa de Facebook imagini cu vizita la Țebea:

Aproape 5.000 de oameni au fost prezenţi duminică la Serbările Naţionale de la Ţebea, manifestarea fiind dedicată memoriei eroului naţional Avram Iancu, de la a cărui moarte s-au împlinit 147 de ani.

Între invitaţii care s-au mai aflat la Ţebea s-au numărat miniştri, lideri ai partidelor politice, parlamentari, primari, prefecţi şi preşedinţi de consilii judeţene.

Manifestările au început în cursul dimineţii cu o slujbă de pomenire oficiată în biserica şi apoi în cimitirul din Ţebea, urmată de o evocare istorică şi depuneri de coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu.

Serbările Naţionale de la Ţebea se vor încheia, duminică după-amiază, cu un spectacol folcloric la care vor participa solişti de muzică populară cunoscuţi.

Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională.

A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.

Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criş şi trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea.