0 comments

De ce acest cablu pentru iPhone 12 costă miliarde de dolari – UNIMEDIA

by on 25 septembrie 2020
 

Ce vezi în colajul de mai jos e cablul pe care Apple l-ar pune în cutia lui iPhone 12. E alb, așa cum te-ai aștepta, are la un cap un port USB-C, iar la celălalt un port Lightning. Schimbarea, sesizabilă și posibil care să-l facă mai durabil, e că e acoperit de-un material textil. Îi conferă și-o senzație de cablu premium, scrie Playtech.

Odată cu acest cablu pentru iPhone 12, Apple ar putea rezolva și problema cablurilor care se rup, pentru că se uzează prea repede. Altfel, ca pe alte accesorii similare, are și acesta un cip integrat în mufă prin care e controlată încărcarea. Deocamdată, nu-i știm prețul oficial. Ce e însă clar e că va genera miliarde de dolari. Și nu doar pentru Apple.

1 / Sursa:playtech.ro

Strategia Apple pentru iPhone 12, și nu numai, care te va enerva

Odată cu Watch 6, Apple a confirmat un zvon: fără încărcător de priză în cutia noilor sale dispozitive. Astfel, ceasul are doar un cablu pe care îl bagi într-un port USB și-l încarci. Același lucru va fi și pentru iPhone 12 – deocamdată nu e clar dacă pentru toate modelele sau doar pentru cele premium.

De ce dispare încărcătorul? Apple susține că a luat decizia ca să contribuie la curățarea mediului – sau cel puțin înfrânarea poluării acestuia. Astfel, tu deja ai un încărcător și poate chiar mai multe. De ce ai mai avea nevoie de unul nou pe care, posibil, nici nu-l vei scoate din cutie? Așa că livrează doar un cablu, ceva mai rezistent, dacă pozele de mai sus sunt veridice, pe care să-l folosești cu ce ai deja, pentru că încărcarea e oricum controlată în cablu.

Apple va avea la vânzare, pentru iPhone 12, iPad, Watch și nu numai un încărcător cu o putere de 20 wați. De altfel evident, compania a fost acuzată că nu-i despre protejarea planetei, ci făcut și mai mulți bani pe seama utilizatorilor. Ceea ce n-ar fi fals, pentru că a mai făcut așa ceva și în trecut.

Cu câteva generații înainte de iPhone 12, Apple a făcut un pic de gimnastică în Excel: în loc să ofere și un iPhone de 128 GB, a avut la vânzare doar de 64 GB și de 256 GB. Strategia e activă și în prezent cu modelele din 2019. Excepția e iPhone SE, lansat în 2020 și care are o versiune de 128 GB.

Calculul, că ziceam de Excel, e extrem de simplu și se aplică excelent și la lipsa încărcătorului din cutia lui iPhone 12. Compania cheltuie puțin pe memorie (diferența între 128 și 256 GB era, în fabrică, de circa 15 dolari la iPhone X). Dar prin eliminarea opțiunii de 128 GB, Apple câștiga mai mult fără să facă nimic în plus. Ba chiar fără să facă, pentru că nu mai ocupa linia de producție cu o versiune suplimentară.

  • Dacă ar fi existat iPhone X de 128 GB: 64 GB – 1.000 dolari / 128 GB – 1.100 dolari / 256 GB – 1.200 dolari
  • iPhone X așa cum a ajuns pe piață: 64 GB – 1.00 dolari / 256 GB – 1.150 dolari

După cum vezi din prețurile de mai sus, a fost mai eficient să sară peste 128 GB. Am adus mai jos prețurile pentru iPhone 11 Pro.

Pe scurt, dacă ar fi existat o versiune de 128 GB, ar fi fost undeva la 6.000 de lei (dacă nu chiar 5.900 lei) și utilizatorii ar fi preferat-o în dauna unui telefon cu 256 GB. În fine, ai înțeles: schemă simplă și eficientă.

Ai și încărcător, dar pe bani – la Apple și la terți

Sunt, în prezent, trei grupuri care câștigă din strategia Apple cu încărcătorul (sau lipsa lui) pentru iPhone 12. Producătorii de accesorii, Apple, și magazinele care vând produse și accesorii SH. Compania promovează strategia sa pentru protejarea mediului, producătorii de accesorii jubilează, iar utilizatorul fie se găsește în situația în care plătește și încărcătorul, fie folosește ce are prin casă.

Strategia Apple pentru Watch 6 și iPhone 12 pornește de la un adevăr: cu toții avem încărcătoare prin casă. Adevărul omis e acesta: nu toate încărcătoarele sunt la fel de bune. Totul ține de acest fast charge. Și aici vor câștiga toți acești furnizori de accesorii bani. Un încărcător rapid va fi scump. Unul rapid și sigur va fi și mai scump.

În prezent, un încărcător Apple de 18 wați, pentru iPhone, costă peste 200 de lei. Furnizorii terți au prețuri între 150 și 250 lei. Sumele acestea, în aparență mici pentru un gigant ca Apple, sunt cele care îi asigură un flux constant de și mai multe miliarde la scară mare. Totodată, îi face pe producătorii terți să tragă și mai tare să promoveze produsele Apple.

Am trecut toate astea pe listă ca să nu te surprindă iPhone 12 când va fi lansat. Odată cu anunțul Apple, te mai poți pregăti de ceva: toți ceilalți producători de telefoane premium cu Android să facă la fel.


Citeste stirea completa