0 comments

De ce este important sa ai o lista de coduri CAEN la indemana

by on 10 februarie 2021
 

Atunci cand ai o idee de afaceri, primul gand care iti trece prin minte, este cum sa pui in practica aceasta idee!

Odata ce ideile tale prind viata, urmatorul pas de parcurs inspre ideea ta, este inmatricularea companiei la Registrul Comertului. Totodata, ajuns in aceasta situatie, vei avea de stabilit si lista de coduri CAEN, cat si codul CAEN principal, care iti va defini domeniul de activitate principal al afacerii tale.

Cum este structurata lista codurilor CAEN

Inainte de a face drumul pana la Registrul Comertului, esti probabil foarte interesat de cum functioneaza codurile care definesc domeniul tau de activitate. Acesta nu este altceva decat o clasificare statistica nationala a activitatilor economice din Romania. Concret, pe baza listei de coduri Caen, se poate face o clasificare statistica nationala a activitatilor economice din Romania.

Clasificarea aceasta este organizata pe 4 nivele, dupa cum urmeaza:

– un prim nivel ce cuprinde titluri identificate intr-un cod alfabetic

– cel de-al doilea nivel contine titluri identificate printr-un cod de 2 cifre

– nivelul 3 contine titluri identificate printr-un cod numeric de 3 cifre

– nivelul 4 este identificat printr-un cod de 4 cifre

Cum alegi codul Caen

Ca regula generala, orice entitate juridica are un singur obiect principal de activitate caruia ii corespunde un singur cod CAEN, care se regaseste in actul constitutiv redactat de catre asociati, precum si in certificatul de inregistrare emis de catre ONRC. Pe langa acesta, asociatii pot insera mai multe couri secundare, care nu vor fi inserate in certificatul emis de catre Registrul Comertului.

Pentru a alege codul Caen corespunzator activitatii tale, trebui sa urmezi pasii de mai jos:

– citeste cu atentie descrierea aferenta codului, deoarece este posibil ca profilul tau de activitate sa nu se potriveasca codului respectiv, astfel incat sa fii nevoit sa gasesti un cod Caen mai apropiat si mai potrivit activitatii pe care o intreprinzi.

– fii atent la unele restrictii in ceea ce priveste alegerea codului caen pentru unele categorii de activitati, asa cum se poate observa mai jos:

  • exista o lista de activitati interzise anumitor categorii de agenti economici.
  • exista o lista a societatilor a caror constituire si/sau modificare a actelor constituutive necesita avize sau autorizatii prealabile.
  • exista o lista privind activitatile economice pentru desfasurarea carora legea impune conditia obiectului unic de activitate
  • in cazul unor activitati, legea impune conditia obiectului principal de activitate

Alegerea codului CAEN este importanta, avand in vedere necesitatea verificarii de catre autoritati daca societatea respecta reglementarile in vigoare din domeniu. Concret, unii profesionisti sunt sanctionati fie pentru ca desfasoara activitati care apar in actul constitutiv, dar nu au fost incluse in declaratia de autorizare, fie care nu sunt respectate exigentele legale din domeniu.

In alta ordine de idei, relevanta prezinta si locul unde este autorizata activitatea cu pricina. Mai precis, o activitate autorizata la sediul social nu poate fi desfasurata si in afara sediilor sau la un punct de lucru al acesteia, daca nu au fost declarate. in caz contrar, societatea risca sa fie sanctionata conform legii.

In consecinta, este esentiala alegerea codului sau a listei de coduri CAEN potrivite domeniului de activitate al firmei, si inserarea acestora, in mod obligatoriu, in actul constitutiv. Inserarea este de natura sa reflecte activitatile pe care societatea urmeaza sa le desfasoare efectiv sau pe care intentioneaza sa le desfasoare intr-un viitor apropiat.

[sursa foto nocash.ro]