0 comments

E oficial: Funcția de președinte al Camerei Deputaților, vacantată / Începe procedura de alegere a succesorului lui Liviu Dragnea / Bătălia se dă între Raluca Turcan și Marcel Ciolacu

by on 29 mai 2019
 

A început bătălia scaunul lăsat liber de Liviu Dragnea în Parlament. Poziția de al treilea om în stat a fost declarată miercuri vacantă, oficial, în plenul Camerei Deputaților. În cursă au intrat liberala Raluca Turcan care este susținută de PNL, USR și PMP, PSD-ALDE îl propun pe Marcel Ciolacu iar UDMR a anunțat că îl susține pe Kelemen Hunor. Pentru validarea unui nou președinte este nevoie de 165 de voturi pe care, în prezent nici Coaliția, nici Opoziția nu le dețin. În acest context s-au declanșat negocierile cu Minoritățile și grupul deputaților independenți controlați de Victor Ponta.

10:40 Viorica Dăncilă a declarat că grupul Pro România va fi recunoscut în Parlament

10:32 În Parlament au început negocierile. Până la ora 12.00 grupurile parlamentare pot depune candidaturile la Secretariatul General .

Bătălia pentru șefia Camerei este un dură în condițiile în care nicio formațiune politică nu deține majoritatea în Parlament. Coaliția PSD-ALDE are în prezent 159 de voturi din cele 165 de voturi necesare pentru numirea președintelui Camerei Deputaților. Mai exact, Coaliție îi lipsesc șase voturi pentru a-l putea numi pe Marcel Ciolacu. Alături de PSD-ALDE ar putea vota o parte de parlamentarii Minorităților (17 mandate) care uzual ajutau Guvernul pe perioada mandatului lui Liviu Dragnea.

PNL, USR și PMP care împreună o susțin pe liderul grupului liberal Raluca Turcan au împreună 107 voturi. Dacă UDMR (21 mandate) ar renunța la susținerea propriului candidat iar deputații ProRomânia (22 mandate) ar vota alături de opoziție ar întruni 170 de vouri, suficiente pentru validarea lui Turcan.

Procedura de alegere a noului președinte al Camerei Deputataților care va exercita atribuțiile de lider al acestui for în locul lui Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani și jumătate de închisoare pentru corupție a fost demarată.Teoretic, cel care va fi ales va exercita această funcție până la viitoarele alegeri parlamentare în condițiile în care președintele Camerei este ales pe întreaga durata a legislaturii