0 comments

Evenimente pianistice inedite la Palatul Mogoșoaia

by on 20 mai 2019
 

​Ediția a VIII-a a Mogoșoaia ClasicFest, eveniment organizat de Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului și Asociaţia Culturală “Pro Valores”, se încheie duminica 26 mai 2019.

În Sala Scoarțelor din Palatul Mogoșoaia, de la ora 17, se vor succeda două recitaluri deosebit de atractive.

De la ora 17 o veți putea admira pe Eva Garet, copilul minune al pianisticii românești, care după succese impresionante pe scene importante și la competiții de mare valoare, acum susține primul său turneu național – “Citadele muzicale”, ediția a VIII-a. După ce a uimit publicul la Palatul Episcopal din Galați, după recitalul de duminică 26 mai de la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, Eva Garet își va continua turneul după următorul program: Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” din Onești (joi 30 mai, ora 18), Ateneul din Tecuci (vineri 31 mai, ora 17), Castelul Peleș din Sinaia (sâmbătă 1 iunie, ora 15) și Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava (duminică 2 iunie, ora 11), în cadrul Galei Concursului “Lira de aur”. La numai numai 13 ani, Eva Garet face un adevărat maraton pianistic, prezentând un program deosebit de dificil, dar și de atrăgător alcătuit din opusuri de: Bach, Haydn, Liszt, Dohnanyi, Ceaikovski, Scriabin și Enescu.

Apoi, de la ora 18, sub genericul Jocuri de copii, Maria Indricău și Anamaria Biaciu-Popa, adică „Les Enharmoniques Piano Duo”, vă propun un program foarte antrenant, alcătuit din lucrări pentru pian la 4 mâini ale unor mari creatori francezi: Saint-Saëns, Ravel și Bizet.

Accesul la cele două concerte se face în baza rezervării biletelor de intrare în muzeu (6 lei), pe adresa: asociatiaprovalores@gmail.com.

Toate spectacolele din cadrul Mogoșoaia ClasicFest sunt caritabile, fondurile strânse prin donații la manifestările amintite fiind destinate campaniei “Viitorul artei”, având ca scop sprijinirea tinerilor muzicieni foarte valoroși.

Eva Garet este un talent deosebit, o foate tânără pianistă considerată de specialiști un fenomen artistic al pianisticii românești. Ea are 13 ani, este elevă a Colegiului Național de Muzică “George Enescu”, unde studiază cu profesoara Mihaela Zamfirescu. Până acum a câștigat: Trofeul „Lira de aur” – Suceava 2016, premii I la concursurile: „Pro Piano”, „Milennium Piano”, „Ada Ulubeanu”, „Victor Giuleanu”, „Tinere talente”, la Olimpiadele Naționale de Muzică, Premiul al II-lea la Jeunesses International Music Competition – 2016. Un an mai târziu, pianista Eva Garet se numără printre laureaţii primei ediţii a Concursului de Pian „Ricard Viñes” de la Lleida, Spania, obținând Premiul I, după ce obținuse Trofeul “Dinu Lipatti” al dificilului Concurs „Drumul spre celebritate” de la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia. Acest trofeu obținut i-a adus patru oportunități de afirmare: debutul cu Orchestra de Camera Radio la Sala Radio, într-un concert difuzat în transmisiune directă la Radio România Cultural și Radio România Muzical, concert cu Orchestra Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, primul recital la Ateneul Român, în cadrul „Stagiunii de marti seara” și un recital în cadrul „Mogosoaia Clasic Fest”, ediția a VII-a. Anul trecut Eva Garet a obținut Marele Premiu la Concursul „Pro Piano”, a obținut singurul premiul I la Concursul „Mihaela Ursuleasa” și a fost singura europeană laureată la Concursul de la Ettlingen (Germania). De curând a obținut Mențiunea de onoare câștigată la categoria pian a dificilului concurs internațional Concertino Praga.

Maria Indricău și Anamaria Biaciu-Popa au format duo-ul „Les Enharmoniques” în anul 2012 și au devenit o prezență activă pe scenele de concert din țară. În anul 2015 au câștigat Premiul Publicului la Festivalul Muzicii Maghiare, organizat de Institutul Balassi din București și au participat la evenimentele „Bucharest Music & Film Festival” și „Nocturna Bibliotecilor”. Anamaria Biaciu-Popa s-a născut la Oradea în anul 1985 și a absolvit Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din București. La Universitatea Națională de Muzică din București a studiat la clasa profesoarei Veronica Gaspar. Din anul 2010 susține recitaluri alături de violoncelistul Eugen-Bogdan Popa, formând Duo Popa. Interpretează fragmente muzicale în filmul „Efectul Genovese”, Casa de productie TVR (2013). Pasionată și de latura științifică a muzicii, publică studii în volumele colective: „Studii de Muzicologie” (Iași 2014-2016) și „Botoșani, oraș al muzicii europene” (Botoșani, 2015). Maria Indricău, născută în 1976, a absolvit Liceul de muzică „Dinu Lipatti” din București și a urmat apoi studiile la Universitatea Națională de Muzică din București. A susținut recitaluri în țară (București, Sinaia, Constanța, Ploiești, Cluj, Piatra-Neamț) și în străinătate la: Stuttgart, Ljubliana în cadrul conferinței D.A.A.D.(2010) și la Bad Wildbad în cadrul Festivalului „Clara Schumann”(2011).