0 comments

Făt Frumos din Tărâmul de Azi vine la Târgu Mureș pe 19 și 20 septembrie

by on 18 septembrie 2020
 

​Asociația DATE (Asociația Divizia Artelor prin Tehnologiile Emergente), cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României și Serviciului pentru Dezvoltarea Comunitară din cadrul Secretariatului General al Guvernului, prezintă cu ajutorul artiștilor și dezvoltatorilor de noi forme artistice, pe 19 și 20 septembrie, personajul de basm Făt-Frumos din Tărâmul de Azi, într-o poveste proiectată 3D, bilingv, pe fațada Teatrului Național Târgu Mureș.

Făt Frumos adus în tărâmul zilelor noastre este prima ecranizare a eroului de basm. Povestea lui Făt Frumos din Tărâmul de Azi sărbătorește 100 de ani de la prima animație de la noi din țară. Pentru centenarul animației, Făt Frumos aduce în cele două seri de proiecție scurtmetraje de animație de arhivă realizate de autori români și autori maghiari, pentru a sărbători cele două culturi.

La finalul acestei săptămâni, Piața Teatrului Național va fi dominată de personajul de basm care se va înălța cu ajutorul unei instalații pline de culoare, la 5 metri deasupra solului. Făt-Frumos din Tărâmul de Azi va veni cu elementele tradiționale ale portului din Mureș, aduse în magia culorilor unei povești cu rol psihopedagogic pentru tinerele generații. În plus, cei mici vor putea lua povestea lui Făt Frumos acasă, având la dispoziție o cărticică ce va ilustra vitejiile eroului din zilele noastre.

Accesul în spațiul de eveniment se va realiza respectând prevederile cu privire la combaterea răspândirii bolilor. În zona de proiecție, accesul se va face cu câte 100 de spectatori pentru fiecare calup de animație ce va dura aproximativ 30 de minute.

În contextul în care epidemia COVID-19 a mutat divertismentul eminamente online, cu modele culturale străine, proiectul sprijinit de Guvernul României readuce în prim-plan valorile care sunt numitor comun pentru toți cetățenii acestei țări și care sunt profund ancorate în arhetipul local, pentru a consolida multiculturalismul și interculturalismul din inima României.

Scopul proiectului educațional Făt-Frumos din Tărâmul de Azi este de a sublinia faptul că buna înțelegere din comunitățile multietnice de la noi din țară are ca numitor comun forța cuvântului „Împreună”.

Acest proiect aduce eroul de basm al copilăriei în zilele noastre și îl pune în fața provocărilor moderne. Acest super erou local dorește să sublinieze că răbdarea și iscusința, precum și perseverența sunt adevăratele valori pe care le împărtășim cu toții și care ne fac puternici. Făt-Frumos din Tărâmul de Azi utilizează puterile lui pentru a transmite mesaje noi în comunitate despre toleranță, despre spirit civic, despre iubire și despre grija față de tot ce ne înconjoară.

Basmul ce va fi prezentat într-o proiecție spectaculoasă pe întreaga fațadă a Teatrului Național este despre curaj, omenie, toleranță și, nu în ultimul rând, despre apropiere.

Proiecția se va desfășura ținând cont de toate reglementările în vigoare cu privire la combaterea răspândirii bolilor. Spațiul destinat trecătorilor va fi dezinfectat, zonele de vizionare vor fi marcate vizibil pentru păstrarea distanței fizice, iar purtatul măștii de protecție este încurajat și salutat, astfel încât spectatorii și trecătorii să se bucure de eveniment în deplină siguranță.

*****

Despre Asociația DATE

Scopul principal al asociației care a lansat platforma DATE este de a oferi acces la educație, de a promova artiștii de new media art și de a sprijini diversitatea culturală, prin încurajarea culturii tuturor, precum și a multiculturalismului. Misiunea DATE este crearea unui cadru specific pentru educația culturală și pentru asigurarea accesului și participării la cultură a publicului din toate categoriile socio-economice, inclusiv din zonele defavorizate.