0 comments

Fiul Doinei Cornea, apel către invitații la comemorarea revoluției: Să se gândească dacă participă

by on 16 mai 2019
 

Leontin Iuhas, fiul disidentei anticomuniste Doina Cornea, a făcut miercuri seară un apel către ceilalți invitați ai președintelui Klaus Iohannis la evenimentul de comemorare, pe 20 mai, a revoluției din decembrie 1989: ”să se gândescă bine dacă participă sau nu la această manifestare”, potrivit Mediafax.

”Nu am vrut să fac o scrisoare care să-l rănească, cu care să dau în el”, a spus miercuri seară, la Antena 3, Leontin Horațiu Iuhas, fiul disidentei anticomuniste Doina Cornea, motivând demersul său public prin care a refuzat invitația președintelui Klaus Iohannis, de comemorare a revoluției din decembrie 1989 pe data de 20 mai.

El a făcut un apel către toți cei invitați la evenimentul organizat de președintele Klaus Iohannis pe 20 mai, prin care sunt comemorate evenimentele de la revoluția din decembrie 1989 ”să se gândească bine dacă participă”. ”Am vrut doar să arăt adevărul și să arăt ce gândesc eu despre această ceremonie. (…) Rostul e acela că părându-mi-se că această invitație nu are chiar scopul pe care aparent l-ar avea, aș fi vrut să atrag atenția și celorlalți – și fac acum un apel celor care sunt în aceeași categorie cu mine, invitați, persoane care au suferit în timpul comunismului – să se gândească bine dacă participă sau nu la această manifestare”, a spus Leontin Iuhas.

Iuhas a spus că nu există nicio argumentație pentru organizarea evenimentului de comemorare a revoluției din decembrie 1989 în luna mai, pentru că pe 20 mai 1990 au fost alegerile din ”duminica orbului”. El a dat, însă, mai multe motive care ar fi putut să justifice organizarea evenimentului patronat de președintele Iohannis: împlinirea a 105 ani de la nașterea ”Seniorului” Corneliu Coposu, disident anticomunist și lider al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) care a făcut 17 ani de pușcărie comunistă, 90 de ani de la nașterea mamei sale, Doina Cornea, sau comemorarea Monseniorului Vladimir Ghika, beatificat de Biserica Catolică.

Fiul fostei disidente Doina Cornea, Leontin Horațiu Iuhas, a refuzat săptămâna trecută invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa, în 20 mai, la o ceremonie publică de comemorare a Revoluţiei din Decembrie 1989, menţionând că nu înţelege care este motivul pentru care un astfel de eveniment are loc în luna mai și că „există riscul ca victimele regimului comunist să fie sărbătorite tocmai de torţionarii lor.

” Leontin Iuhas a spus că perioada de câteva săptămâni de puşcărie comunistă făcută doar pentru că şi-a exprimat, alături de mama sa, solidaritatea cu muncitorii braşoveni, nu îi dau dreptul să intre în categoria victimelor comunismului.