0 comments

Franța va returna un tablou al lui Gustav Klimt proprietarilor de drept la 80 de ani după ce acesta a fost vândut sub constrângerea naziștilor

by on 15 martie 2021
 

Franța va returna o capodoperă a pictorului Gustav Klimt moștenitorilor proprietarei sale la peste 80 de ani după ce aceasta a fost forțată să vândă tabloul de către naziști, a anunțat luni ministrul francez al sănătății Roselyne Bachelot citată de Reuters și Jerusalem Post.

Proprietara originală, Nora Stiasny, membră a unei familii proeminente de evrei din Austria, a fost forțată să vândă tabloul Rosiers sous les Arbres la o fracțiune din valoarea sa reală pentru a supraviețui financiar după ce naziștii au anexat Austria în 1938, a afirmat Bachelot.

Negustorul de artă care a achiziționat opera, un simpatizat nazist, l-a ținut în propria colecție până la decesul său, tabloul fiind cumpărat ulterior de autoritățile franceze, care nu erau familiare cu originile sale, în 1980 pentru muzeul d’Orsay din Paris.

Nora Stiasny a fost deportată de naziști în Polonia în 1942 și a murit în același an.

Bachelot a declarat că returnarea operei reprezintă o recunoaștere a crimelor comise împotriva familiei Stiasny.

„Rosiers sous les Arbres este martorul acelor vieți pe care o inițiativă criminală a încercat să le facă să dispară”, a afirmat ministrul francez al culturii.Citește și: