0 comments

Huawei Mediapad M5 8 sau de ce se mai cumpără tablete în 2018

by on 4 iulie 2018
 

Tabletele sunt considerate de domeniul trecutului, dar această piață încă nu a murit, iar producătorii se ambiționează să scoată anual modele noi. Din cauza telefoanelor cu ecran mare, tabletele sunt acum considerate mai puțin practice, însă acestea păstrează totuși un avantaj… sau mai multe. Pentru a prezenta aceste câteva avantaje, am ales o tabletă Huawei Mediapad M5 de 8 inch.

Vom începe cu partea de design –  Mediapad M8 are un corp  din aluminiu, cu un spate neted și colțuri rotunjite. Ea nu stabilește un trend de design în domeniu, dar putem spune că arătă bine, că aspectul său este clasic și stilat. Tableta este relativ ușoară, cântărind doar 316 grame.

Partea frontală este și ea tot clasică; deocamdată, nu avem acel design al telefoanelor mobile, adică ecrane edge to edge, MediaPad având încă margini destul de late în partea superioară și inferioară, care sunt oarecum utile pentru o prindere mai bună, fără a apăsa din greșeală pe ecran. În partea inferioară regăsim un cititor de amprente, iar în partea superioară tableta are o cameră.

Interesant este faptul că pe această tabletă regăsim o singură mufă USB Type C, nu mai există port pentru jack de 3.5mm, dar avem totuși în pachet un convertor USB Type C la mufa jack. Huawei a renunțat la această mufă pentru a extinde difuzoarele, tableta oferind sunet stereo.

Ecranul de 8.4 inch este foarte confortabil, excelent pentru a vă juca sau pentru a urmări conținut video. Panoul are rezoluție Quad HD și luminozitate mare. Culorile arată foarte bine, panoul este de tip IPS dar, din păcate, nu există suport pentru HDR. Displayul este în format de 16:10, un format mai util decât 4:3, dar nu la fel de cinematic percum 18:9 sau 19:9.

Tableta este bună pentru a urmări conținut video, clipuri și filme, așa că am instalat aplicații precum HBO GO, Netflix, Seenow și, evident, Youtube. Filmele arată foarte bine pe această tabletă și, grație greutății reduse, o puteți utiliza în vacanțe, mai ales dacă aveți de parcurs drumuri lungi cu avionul.

Tableta se poate folosi și drept carte electronică, tot pentru deplasări, mai lungi sau mai scurte. Am descărcat Kindle și Kobo pentru a vedea cum se citește pe ea, iar rezultatul a fost chiar puțin peste așteptări. Ne gândeam că ecranul, destul de glossy, ne va pune probleme, dar nu s-a întâmplat așa. Calitatea bună a acestuia, rezoluția ridicată, luminozitatea și definiția și-au adus fiecare contribuția la o experiență de lecturare deloc obositoare.

O altă aplicabilitate pe care am încercat-o a fost aceea de prelucrare foto și video minimală. Am pus Lightroom CC, Photoshop Mix și Snapseed. E cu totul altceva să prelucrezi o fotografie pe un ecran de 8 inch, față de unul de 5 sau chiar de 6. Am împerecheat camera foto cu tableta și am folosit-o direct pentru stocare și prelucrare.

Pentru ca pachetul să fie complet, Huawei a inclus și un modem 4G LTE, pentru a avea acces la internet oriunde, oricând. Puterea de calcul este oferită de un procesor Kirin 960, care are alături 4GB RAM și o stocare de 64GB, dar și un slot pentru Micro SD.

Având la dispoziție un ecran bun, era păcat să nu încercăm și câteva jocuri și, după cum era de așteptat, am instalat PUBG și Ark Survival. Jocurile arată și se mișcă așa cum trebuie, iar bateria de 5300mAh ne-a oferit o zi de utilizare fără probleme.

Sistemul de operare este Android 8 cu interfața Emotion UI. Acum, întrebarea ar fi: de ce ai cumpăra o tabletă în 2018? Dacă ești consumator de conținut video sau călătorești mult, nu merită să te chinui cu un ecran mic și o baterie care se descarcă repede. Avantajele tabletei sunt ecranul generos și o baterie mai mare. Huawei Mediapad M5 8 are un preț rezonabil, de aproximativ 2100LEI.