0 comments

Huawei P20 Lite Review – Este acest telefon un posibil best-buy?

by on 4 mai 2018
 

Huawei P20 Lite este varianta ieftină a lui P20 sau P20 Pro. Noul mid range al companiei dispune de specificații foarte bune pentru prețul cerut.

A devenit o obișnuință să vedem opțiuni „Lite” de la producătorii de telefoane. Aceste variante sunt premium, dar cu specificații ceva mai slabe decât modelele de top, poate și cu un design puțin diferit, depinde de la un producător la altul. P20 Lite este „blând” cu buzunarul vostru și, probabil, pe acest model se și bazează compania când e vorba despre volumul de vânzări, el fiind dedicat oricărui cumpărător care dorește performanțe și design premium, la bani puțini.  Dacă punem P20 și P20 Lite unul lângă altul, este oarecum greu de făcut o deosebire.

Diferența dintre cele două constă în detalii mici, ca de exemplu – modelul Lite are un ecran puțin mai mare și nu are butonul de amprente în partea frontală, acesta regăsindu-se pe spatele telefonului. Ambele au acel breton, care se regăsește acum pe majoritatea telefoanelor de top, aspect care sperăm să dispară rapid, deoarece până și Apple a recunoscut că acea parte a ecranului deranjează la utilizare. Poziționarea senzorului de amprentă pe spate, ni se pare o decizie mult mai bună decât în cazul poziționării sub ecran, în partea frontală. O dată cu mutarea senzorului pe spate, acum este mai mult loc în față pentru ecran, motiv pentru care P20 Lite are un ecran cu o diagonală mai mare, de 5.84 inch, în comparație cu 5.8 inch cât are modelul P20. Rezoluția ecranului este Full HD+ iar tipul panoului este IPS, deși am fi preferat ca acesta să fie OLED, așa cum este în cazul lui P20 Pro. În setări, din păcate, nu putem regla cât de vivid să fie ecranul, dar acesta este calibrat bine din fabrică și astfel oferă culori naturale.

Pentru fanii căștilor cu fir avem o veste bună: P20 Lite dispune de mufă jack de 3.5 mm. Telefonul are o stocare de 64GB, dar aceasta poate fi extinsă cu un card de 256GB. Când discutăm despre performanțe, P20 Lite utilizeză un procesor Kirin 659 cu 8 nuclee, patru economice și patru de performanță. Memoria RAM are o capacitate de 4GB, care este suficientă pentru orice tip de activitate. Am testat PUBG și NFS No Limits, iar telefonul se mișcă excelent. Bateria are o capacitate de 3000mAh și se descurcă bine pentru o zi de utilizare.  Pe spate, regăsim două camere, una de 16MP cu f/2.2 și una de 2MP cu f/2.4. Camera secundară este utilizată pentru a captura detalii extra în fiecare poză. Putem observa că acest setup duce lipsă de branding-ul Leica.

Dar asta nu pare să fie o problemă la cum arată pozele realizate cu acest telefon, cel puțin atunci când le vizualizezi pe ecranul terminalului. Camera din față este tot de 16 megapixeli, dar cu expunere f2.0, suficient de luminoasă pentru a obține selfie-uri reușite. Aplicația, însă, este diferită de cea de pe P20 și P20 Pro, până la punctul în care ai senzația că nici măcar nu ar fi din același line-up. Nu spunem că este de bine sau de rău, ci pur și simplu că este altfel. Regăsești totuși funcțiile care te aștepți să fie pe un telefon din 2018: portrait mode, autofocus cu phase detection, touch focus, panorama sau filmare, fie ea și full hd la 30 de cadre pe secundă, atât pe setup-ul de camere de pe spate, cât și pe camera frontală.

Cât privește interfața, ea este prietenoasă și intuitivă, iar sistemul de operare este Android 8. Din păcate, lipsește găselnița cu hide-notch care ne-a plăcut atât de mult la modelele superioare. Ar fi fost binevenită, mai ales că absența butonului ce includea și cititorul de amprentă face ca ecranul să pară și chiar să fie mai mare. Acesta are un raport de 19/9 și o rezoluție non standard de 2280×1080 de pixeli.

Trecând însă peste specificații și date tehnice, telefonul place ochiului și mâinii: arată bine, se mișcă bine până și în jocuri, și face poze bune, într-o arie de preț cuprinsă între 1600 și 1700 de lei, în funcție de vânzător. Prin urmare, nu vedem nici un motiv pentru care P20 Lite nu ar putea fi considerat un best-buy.