Huawei spune că propriul sistem de operare ar putea fi lansat în acest an, dacă nu va mai colabora cu Google sau Microsoft – Economica.net
Huawei ar putea avea propriul sistem de operare pentru smartphone-uri și laptop-uri gata de utilizare în China până în toamna acestui an, a declarat șeful diviziei de consumatori a companiei pentru CNBC.
Totuși, compania a subliniat că acest lucru se va întâmpla numai dacă compania nu va mai putea să utilizeze integral software-ul de la Google și Microsoft.
„Nu vrem să facem acest lucru, dar vom fi forțați să facem asta din cauza guvernului SUA. Cred, de asemenea, că acest lucru nu va fi doar o veste proastă pentru noi, ci și o veste proastă pentru companiile americane, deoarece noi susținem business-ul american, așa că vom fi forțați să facem acest lucru pe cont propriu”, a spus Yu . „Nu vrem să facem acest lucru, dar nu avem altă soluție, nici o altă alegere”.
Gigantul tehnologic chinez a fost plasat pe lista neagră a SUA, care obligă firmele americane să obțină permisiunea guvernului înainte de a vinde ceva către Huawei. Acest lucru înseamnă că Huawei nu va mai putea să licențieze versiunea sistemului de operare Google Android.
Cu toate acestea, Washingtonul a acordat o amânare temporară de 90 de zile pentru Huawei, care va permite deocamdată chinezilor să continue să utilizezeze tehnologia americană.
Huawei a mai spus în trecut că pregătește propriul sistem de operare pentru eventualitatea în care nu ar mai putea utiliza software-ul Google și Microsoft. Acum, unul dintre directorii executivi ai companiei a declarat pentru CNBC că sistemul de operare ar putea fi gata până în al patrulea trimestru al acestui an, iar o versiune pentru piețele din afara Chinei ar putea fi disponibile fie în primul sau al doilea trimestru al anului 2020.
„Astăzi suntem încă în relații cu Microsoft Windows și Google Android. Dar dacă nu le mai putem folosi, Huawei va pregăti planul B pentru a folosi propriul sistem de operare”, a declarat pentru CNBC, Richard Yu, CEO al diviziei de consumatori al Huawei.
Dacă Huawei nu va avea permisiunea să utilizeze Android, efectele ar fi dezastruoase pentru companie, deoarece utilizatorii telefoanelor sale nu vor mai avea acces la magazinul Google Play, de unde pot descărca aplicații. În schimb, consumatorii ar trebui să găsească alte modalități de instalare a aplicațiilor preferate.
Pe scrut, Google deține Android și Play Store, cele două lucruri cu care funcționează orice smartphone cu Android. În timp ce Android este întregul sistem de operare pe care rulează aplicațiile mobile, Play Store este aplicația care permite utilizatorilor să descarce o serie de aplicații terțe. Aceste aplicații sunt aprobate și verificate de Google în sine. Google deține, de asemenea, licența pentru un set mare de aplicații cum ar fi Gmail, Google Maps, YouTube, care pot fi, de asemenea, descărcate din Magazinul Play. Să nu mai vorbim de faptul că baza de useri a acestor aplicații din Play Store este imensă, ceea ce oferă Google un control fără precedent asupra utilizării telefonului mobil.
Acum imaginați-vă un telefon mobil fără Android și niciun Magazin Play. Aceast lucru înseamnă că utilizatorul nu ar avea niciun sistem de operare pentru a porni telefonul și nici o sursă pentru aplicația licențiată de Google sau pentru o altă aplicație terță.
Cu toate acestea, Yu a spus că propriul magazin de aplicații Huawei, cunoscut sub numele de App Gallery, va fi disponibil în propriul sistem de operare. Galeria de aplicații este instalată în prezent pe dispozitivele Huawei, însă magazinul Google Play este adesea magazinul de aplicații preferat de consumatori.
Ce provocări aduce lansarea unui sistem de operare propriu
Există mai multe provocări cu care s-ar putea confrunta cu sistemul de operare al Hauwei, care a primit numele de Hongmeng. În primul rând, Huawei va trebui să-și facă propriul software să aibă o experiență de utilizator care să se potrivească cu Google și să aibă „versatilitatea colecției de aplicații”, potrivit lui Neil Shah, director de cercetare la Counterpoint Research. În al doilea rând, trebuie să asigure siguranța aplicațiilor, lucru esențial.
„Asigurarea securității aplicațiilor este de o importanță capitală, ceea ce implică scanarea și certificarea aplicațiilor pentru magazin, care este o sarcină uriașă și ar putea fi o provocare și o resursă intensivă. Ultimul lucru pe care Huawei îl va dori este să aibă probleme de confidențialitate sau de securitate care afectează oferta”, a declarat Shah pentru CNBC.
Huawei se confruntă, de asemenea, cu probleme legate de securizarea componentelor critice. Firma de semiconductori deținută de Softbank, Arm, a anunțat miercuri că a suspendat realțiile cu Huawei. Arm creează baza pentru procesoarele propri Huawei numite Kirin 980 și folosite în smartphone-uri. Așadar, atunci când Huawei vorbește despre propriile chipuri, ele sunt de fapt construite pe arhitectura Arm și multe sunt fabricate de firma TSMC din Taiwan.
Procesorul dintr-un telefon trebuie să colaboreze îndeaproape cu sistemul de operare într-un dispozitiv. Dacă sistemul de operare depinde de arhitectura Arm și Huawei va primi interdicția de a utiliza produsele companiei, acest lucru ar putea face software-ul inutilizabil.