Huawei vrea să vândă calculatoare. De ce poate sparge monopolul Windows cu așa ceva – Playtech.ro
Huawei produce două lucruri în prezent: telefoane și laptopuri. Cele din urmă se bazează pe cipuri Intel și AMD, iar Windows 10 ca sistem de operare. Dar de la telefoane vrea să preia o componentă importantă: procesorul. Cam ce face și Apple acum.
După aproape 15 ani de Intel, Apple face o schimbare majoră: trece computerele Mac pe procesoare fabricate după standardele sale, aceleași pe care le are pe telefoane și tablete. Pe de o parte asta-i permită să pună aplicații de iOS pe macOS, iar pe de altă parte, și asta e important, ajunge să controleze tot ce ține de produsele sale.
O mișcare similară pregătește Huawei. A prezentat recent un computer de tip desktop cu procesor HiSilicon similar celor de pe telefoane și tablete, pe arhitectură ARM. Prețul estimat e de circa 1.000 de euro și în mare parte folosește același hardware ca alte computere similare. Procesorul e cel care poate produce atât o ruptură în piața Windows, cât și o schimbare semnificativă în rândul producătorilor.
De ce demersul Huawei poate pune probleme pentru Microsoft
În trecut, Microsoft a experimentat cu arhitectura ARM. A creat chiar și sistemul de operare Windows RT, ajuns un eșec din cauza lipsei de aplicații. De cealaltă parte, Apple controlează un magazin imens cu aplicații: App Store. Iar Mac App Store nu stă deloc rău.
Acum, Huawei e primul producător mare care ia serios în calcul trecerea la ARM. Procesoarele acestea și-au dovedit eficiența în două instanțe: consum redus de energie și performanță mai mare per watt de energie consumată.
Dar produsul Huawei are și-o problemă majoră: folosește o versiune de Linux ca sistem de operare. Asta înseamnă că, deocamdată, Windows e doar un vis frumos. Ce s-ar putea întâmpla în următorii ani, în paralel cu Apple, e să dezvolte fie Android (ceea ce ar fi o muncă aproape inutilă), fie Harmony OS, produsul prezentat în 2019.
Indiferent ce planuri ar avea Huawei, trecerea spre ARM poate fi momentul definitoriu pentru acest deceniu. Cu siguranță decizia Apple va influența scăderea popularității Intel – mai ales că AMD furnizează acum procesoare mai bune și mai eficiente. Totodată, e de văzut ce anunță Microsoft. Dacă revine cu o versiune de ARM pentru Windows 10 sau continuă pe arhitectura x86. În prezent, încearcă să migreze aplicațiile spre 64 biți.
În prezent, Qualcomm ar putea impulsiona adopția pentru orice în afara pieței Apple. A și încercat cu un procesor pentru laptopuri, dar lipsa de aplicații a dus la anularea proiectului.